//

Ciasto z figami i rozmarynem

Będąc na wakacjach w Chorwacji, nie mogłam odpuścić sobie, by czegoś nie ugotować. Zawsze, najbardziej denerwuje mnie to, gdy słyszę "jesteś na wakacjach, odpoczywaj", bądź "że ci się chce to robić" - a czy tak trudno zrozumieć, że najbardziej się odstresowuję i najlepiej odpoczywam właśnie wtedy, gdy jestem w kuchni i mogę coś ugotować? Na szczęście rzadko słucham takich protestów, i tym razem nie posłuchałam, na całe szczęście, bo ciasto wyszło fantastyczne i wszystkim smakowało. Tak, gotowanie to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu, a najlepsze wakacje są wtedy, kiedy mam dostęp do kuchni i składniki, by cos pysznego ugotować - najlepiej z rodzimych, lokalnych składników :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 kawałków
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
55 + wyrastanie


2 jaja
100g cukru
150ml ciepłego mleka
300g mąki pszennej tortowej
skórka otarta z 1 cytryny
1,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
szczypta soli
100g roztopionego i przestudzonego masła
4-5 fig
kilka gałązek rozmarynu





Blachę (u mnie ok. 20×22) wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z solą i suszonymi drożdżami. Jaja roztrzepac z cukrem, wlać letnie mleko i dodać mieszankę mączną, ciasto wymieszać dokładnie za pomocą trzepaczki – będzie luźne i rzadkie (nie wolno zwiększyć ilości mąki). Dodać masło i skórke z cytryny, kilka listków rozmarynu i wymieszać bardzo dokładnie.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką, odstawić na 1 godzinę, po tym czasie znów wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać ciasto w formie.

Oczyszczone figi pokroić na ćwiartki, poukładać ciasno na cieście, posypać listkami rozmarynu, przykryć całość ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić ciasto i piec 45 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygło.

 

THERMOMIX:

W naczyniu miksującym umieścić jaja i cukier, zmiksować – 1 min., o. 3.

Wlać ciepłe mleko, dodać skórkę z cytryny i rozmaryn, wsypać mąkę wymieszaną z solą i drożdżami i całość wymieszać – 2 min., o.  Interwał.

Wlać ostudzone masło i wymieszać – 1 min., o. 3. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znów wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać ciasto w formie.

Oczyszczone figi pokroić na ćwiartki, poukładać ciasno na cieście, posypać listkami rozmarynu, przykryć całość ściereczką i zostawić na kolejną godzinę.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić ciasto i piec 45 minut, upieczone ciasto od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by ostygło.

 

Przepis z bloga Pieprz czy wanilia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto z figami i rozmarynem