//

Ciasto z połówkami jabłek

Nasza ogrodowa jabłonka tak nam obrodziła w tym roku, że grzechem byłoby nie zużyć tych wszystkich dorodnych owoców. Jest to jedna z moich ulubionych odmian - jonagored. Oczywiście, zgadzam się z tym, że do ciast najlepiej nadają się kwaśne odmiany jabłek, bo równoważą słodycz wypieku, ale ja bardzo lubię używać słodkich odmian - chociażby ze względu na to, że nie ciemnieją po obraniu i nie rozgotowują się tak łatwo, jak np. szare renety, które swoją drogą uwielbiam, ale jak dla mnie idealnie pasują do kruchego ciasta. Tutaj mamy ciasto maślane, ucierane, dzięki zmiksowaniu gorącej masy maślano-cukrowej i mąki, która pod wpływem temperatury się zaparza, ciasto wychodzi bardzo wilgotne i niezwykle delikatne. Przepis na samo ciasto to lekko zmodyfikowana wersja bazy pod placek ze śliwkami. Moja Mamuśka oszalała na punkcie tego ciasta - twierdząc, że nie pamięta, kiedy ostatnio jadła tak dobre ciacho, wzięła dwie dokładki i jeszcze mówiła, że "zalatuje malizną" :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 25x30 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto:
250g masła
200g cukru
3 łyżki wody
2 szklanki mąki (ok. 340g)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka

Dodatkowo:
6 średniej wielkości słodkich jabłek
cynamon
drobny cukier





Jabłka obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych, naciąć delikatnie z wierzchu, odłożyć na bok. Piekarnik nastawić na 170°C góra/dół. Blaszkę 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wbić jajka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem i wodą i podgrzewać, aż masa się zagotuje i stanie się biała. Mikser umieścić w misce z mąką (i jajkami), zacząć miksować i wlewać powoli maślaną masę, zmiksować wszystko razem do połączenia składników.

Gotową masę wylać do przygotowanej blachy, ułożyć jabłka wypukłą stroną do góry, oprószyć je odrobiną cynamonu i cukru. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić w uchylonym piekarniku, by wystygło.

Przestudzone ciasto podawać oprószone cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto z połówkami jabłek
  • Ciasto z połówkami jabłek
  • Ciasto z połówkami jabłek
  • Ciasto z połówkami jabłek