Crostini z awokado i pomidorkami
Grzanki:
4 kromki chleba tostowego
oliwa z oliwek
Pasta:
1 bardzo dojrzałe awokado
1 łyżeczka oliwy
sól do smaku
kilka kropli soku z limonki lub cytryny
Salsa pomidorowa:
24 małe, koktajlowe pomidorki
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
kilka listków świeżej bazylii
pieprz czarny świeżo mielony, do smaku
Kromki chleba skropić oliwą i podpiec na chrupko w tosterze, ułożyć je obok siebie na kratce, by wystygły, a następnie pokroić na 4 trójkąty.
Awokado obrać, oczyścić z pestki i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść widelcem, dodać oliwę i sól oraz sok z limonki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na połówki, wymieszać w miseczce z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oliwą i posiekaną drobno bazylią oraz pieprzem.
Pastą z awokado grubo smarować grzanki, a na paście układać po 3 pomidorki. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!