Crostini z camembertem i żurawiną

Nie od dziś wiadomo, że sery pleśniowe i żurawina to fantastyczne połączenie. Czemu więc nie podać ich na chrupiących, pachnących włoską oliwą, grzankach? To świetna propozycja na smaczne śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


1 duża bagietka
kilka łyżek oliwy
1 ser Camembert lub Brie

300g żurawiny wielkoowocowej (ogrodowej - mrożonej lub świeżej)
2 łyżki octu balsamicznego
100g białego cukru (1/2 szklanki)
gałązka rozmarynu





Umyte i osuszone żurawiny wymieszać w misce z cukrem, octem balsamicznym i rozmarynem, odstawić na 30 minut, by cukier się rozpuścił. Nastawić piekarnik na 190°C góra/dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim owoce równą warstwą. Wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, piekarnika nie wyłączać.

Bagietkę pokroić na ukos na kromki o grubości ok. 1,5 cm, każdą z wierzchu posmarować oliwą, wstawić je do piekarnika i piec ok. 7 minut, na chrupko, wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Przestudzone żurawiny przełożyć do miseczki, delikatnie przemieszać. Na grzankach ułożyć plasterki sera pleśniowego, ser pokryć przygotowaną konfiturą z żurawin. Podawać od razu*.

*Grzanki można podawać od razu – na gorąco, lub po wystudzeniu grzanek i owoców.

Przepis znalazłam na blogu NeighborFood.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Crostini z camembertem i żurawiną
  • Crostini z camembertem i żurawiną
  • Crostini z camembertem i żurawiną

0 komentarzy