Curd dyniowy
150g upieczonej dyni
2 surowe jaja (sparzyć i dokładnie umyć, osuszyć)
5 łyżek cukru (polecam trzcinowy do tego kremu)
1/2 łyżeczki przyprawy do dań z dyni (link do domowej przyprawy pod tym przepisem)
50g masła
Pokrojoną w kawałki dynię umieścić w żaroodpornej misce, wbić jajka i całość zmiksować blenederm na gładki, rzadki krem, dodać cukier i przyprawę oraz masło*. Do garnuszka wlać wodę i postawić na nim miskę (tak, by miska nie dotykała wody!), zacząć podgrzewać i od tego momentu cały czas mieszać trzepaczką.
Podgrzewać krem ok. 20 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż zrobi się gęsty, niczym śmietana, ciepły krem przelać do słoiczka, odstawić do wystudzenia. Gotowy krem można przechowywać w zamkniętym słoiczku, w lodówce, do 1 tygodnia.
*Dostałam radę, że krem szybciej się zetnie, jeśli masło dodam dopiero na końcu, a nie na początku, jednak po przygotowaniu tą metodą mój krem był rzadki i nie nadawał się od razu do spożycia, co widać też po zdjęciach – musiał odleżeć całą noc w lodówce – dlatego też podałam przygotowanie metodą, którą zawsze robię curd, by zagwarantować Wam sukces :)
Domowa przyprawa do potraw z dyni – przepis po kliknięciu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!