//

Curd jagodowy

Aksamitny, ciemny krem - to właśnie curd jagodowy. Robiłam już curd z cytryn i pomarańczy, czyli cytrusów, ale postanowiłam poszukać przepisu na curd jagodowy - nie eksperymentowałam sama, bo trochę bałam się porażki - wszak zrobić curd z innych owoców, niż cytrusy nie jest łatwo, a chciałam pominąć dodatek mąki ziemniaczanej - który w curdzie jest absolutnie zbędny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
45


1 szklanka jagód
1 łyżka wody
3 jajka
1/2 szklanki cukru
60g masła





Jagdody umieścić w rondelku, dodać wodę i zagotować – gotować ok. 10 minut, aż owoce całkowicie się rozgotują – bardzo dokładnie przetrzeć przez sito do miseczki (to, co nie przejdzie, wyrzucić).

Postawić żaroodporną miskę na garnku z wodą, tak by miska wody nie dotykała. Wbić jajka i bardzo dobrze je roztrzepać, wsypać cukier, dodać masło i włączyć grzanie pod garnkiem na średni ogień. Od momentu, kiedy woda w garnku jest podgrzewana, powoli, ale stale mieszać masę w misce, po ok. 5 minutach, cały czas mieszając, dodać masę jagodową (może być nadal gorąca, trzeba uważać na to, by jajka się nie ścięły).

Mieszać krem i podgrzewać, aż zgęstnieje – wymaga to cierpliwości, bo trwa 20-25 minut, gotowy krem przelać do słoiczka i wstawić do lodówki – schłodzony zgęstnieje.

Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przepis BEANTOWNbaker.

Jagodowo Nam banerek - Kopia

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Curd jagodowy
  • Curd jagodowy