Curd jagodowy

Aksamitny, ciemny krem - to właśnie curd jagodowy. Robiłam już curd z cytryn i pomarańczy, czyli cytrusów, ale postanowiłam poszukać przepisu na curd jagodowy - nie eksperymentowałam sama, bo trochę bałam się porażki - wszak zrobić curd z innych owoców, niż cytrusy nie jest łatwo, a chciałam pominąć dodatek mąki ziemniaczanej - który w curdzie jest absolutnie zbędny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
45


1 szklanka jagód
1 łyżka wody
3 jajka
1/2 szklanki cukru
60g masła





Jagdody umieścić w rondelku, dodać wodę i zagotować – gotować ok. 10 minut, aż owoce całkowicie się rozgotują – bardzo dokładnie przetrzeć przez sito do miseczki (to, co nie przejdzie, wyrzucić).

Postawić żaroodporną miskę na garnku z wodą, tak by miska wody nie dotykała. Wbić jajka i bardzo dobrze je roztrzepać, wsypać cukier, dodać masło i włączyć grzanie pod garnkiem na średni ogień. Od momentu, kiedy woda w garnku jest podgrzewana, powoli, ale stale mieszać masę w misce, po ok. 5 minutach, cały czas mieszając, dodać masę jagodową (może być nadal gorąca, trzeba uważać na to, by jajka się nie ścięły).

Mieszać krem i podgrzewać, aż zgęstnieje – wymaga to cierpliwości, bo trwa 20-25 minut, gotowy krem przelać do słoiczka i wstawić do lodówki – schłodzony zgęstnieje.

Przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przepis BEANTOWNbaker.

Jagodowo Nam banerek - Kopia

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Curd jagodowy
  • Curd jagodowy
  • waniliowachmurka

    mniam, aksamitny.. już sobie wyobrażam jak świetnie smakuje z domową chałką…

  • zauberi

    Hej Domi, zrobiłam wczoraj ten curd, wyszedł bardzo dobry. Zwiększyłam porcję (o połowę) i chyba za krótko podgrzewałam bo nie za bardzo mi zgęstniał (podgrzewałam w sumie około 40 minut). Myślisz że to dlatego? Dałam też 3 jajka (L) + 2 żółtka (M). Pozdrawiam

    • Hej :)
      Ciepły curd powinien mieć mniej więcej konsystencję domowego majonezu, a schłodzony curd takiego majonezu sklepowego. Jak z jego konsystencją po schłodzeniu?

      • zauberi

        Hmm wiesz co to na bank za krótko podgrzewałam ;), ciepły to miał konsystencję rzadkiego budyniu a zimny troszkę był gęstszy ale po rozsmarowaniu na cieście trochę popłynął, nic to ;) po curdzie i po cieście śladu nie ma i tak,chyba nikt się nie zorientował ;)

        • No niestety taka metoda robienia curdu wymaga cierpliwości i czasu, ale za to krem jest przepyszny :)

          W zeszłym roku kombinowałam z dodawaniem masła na końcu, ale nie nadawało się to to za bardzo do czegokolwiek, bo krem po dodaniu masła znów był rzadki i źle wyglądał na zdjęciach, więc wolę trochę dłużej pomachać, mimo, że też brak mi cierpliwości :)

          Najważniejsze, że smakowało!