//

Cytrynowe bułeczki z borówkami

Idealne, sobotnie, leniwe... śniadanie! Sezon na borówki daje duże pole do popisu w temacie różnych, pysznych wypieków. Te bułeczki wyszły zwyczajnie... zniewalające! Mięciutkie, puszyste niczym gęsi puch, delikatne - kwaskowate borówki świetnie łączą się ze słodką polewą. Cóż więcej mogę o nich napisać? Ich jedyną wadą jest fakt, że szybko sycą, a chciałoby się ich zjeść od razu całą blachę.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto drożdżowe:
1 szklanka (250ml) ciepłej wody
1/3 szklanki (80 ml) mleka w proszku
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła
1 żółtko
375 - 425 g mąki pszennej tortowej

Nadzienie owocowe:
1,5 szklanki borówek amerykańskich
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
60g kremowego serka (Philadelphia lub ricotta)
60g rozppuszczonego, przestudzonego masła
1/2 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny





Blachę 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mleko rozpuścić w ciepłej wodzie, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą, odstawić na 15 minut, aż zaczną się pienić. Do miski wsypać 375g mąki, resztę cukru, sól, dodać żółtko i miękkie masło, wlać rozczyn drożdżowy i zagniatać – wyrabiać ciasto, aż będzie delikatne, jednolite, miękkie i nie będzie kleiło się do rąk – w razie potrzeby podsypać jeszcze mąką – u mnie potrzeba było jeszcze ok. 30 g mąki. Przygotowane ciasto włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na 1 godzinę, w ciepłe miejsce, do wyrastania.

W międzyczasie przygotować owoce: borówki wymieszać z cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną, wstawić do lodówki.

Ciasto zagnieść, rozwałkować na blacie na prostokąt o bokach ok. 35×45 cm, rozsypać na nim borówki po całej powierzchni i zwinąć w niezbyt ciasny rulon i pokroić rulon w poprzek na 12 plastrów. Plastry ciasta ułożyć na płasko w przygotowanej blasze w konfiguracji 3×4, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik na 15 minut przed końcem wyrastania, nastawić na 180°C góra/dół. Kiedy ciasto wyrośnie, wstawić blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec ok. 20 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone od razu wyjąć i pozwolić im chwilę przestygnąć – ok. 10 minut.

Od razu przygotować polewę: serek wymieszać w misce z rozpuszczonym masłem, aż dobrze się połączą. Wlać ekstrakt z wanilii, sok z cytryny, wsypać otartą cytrynową skórkę i cukier puder i ucierać, aż powstanie gładki, puszysty krem. Przygotowanym kremem polać gorące bułeczki i podawać od razu, odkrajając kolejne kawałki lub pozwolić im jeszcze chwilę przestygnąć.

Znalezione na iheartnaptime.net i lekko zmodyfikowane :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cytrynowe bułeczki z borówkami
  • Cytrynowe bułeczki z borówkami
  • Cytrynowe bułeczki z borówkami