Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Cytrynowy ekstrakt do ciast

Domowy wyrób... co mogę, to wymyślam i robię w domu, bo przecież po co korzystać ze sklepowych chemikaliów, jak można w łatwy sposób zrobić coś wlasnoręcznie?

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


1 cytryna z grubą skórką
1 łyżka cukru
120ml wódki lub rumu dobrej jakości





Cytrynę sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę, pokroić ją na owocu i delikatnie obrać, by się nie porwała.

Oczyścić skórkę z białych wewnętrznych części (odkrajając nożem), niepotrzebne wyrzucić, a żółtą część pokroić w drobną kosteczkę i umieścić w buteleczce, wsypać również cukier. Do miseczki wycisnąć bardzo dokładnie w dłoniach obraną cytrynę, wyjąć pestki, a sok wlać do buteleczki ze skórką i cukrem, postawić buteleczkę na co najmniej 2 godziny w ciepłym miejscu lub na grzejniku, by cukier się rozpuścił.

Po tym czasie buteleczką wstrząsnąć, wlać wódkę i wstawić do lodówki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cytrynowy ekstrakt do ciast
  • Cytrynowy ekstrakt do ciast