//

Czekoladowe muffinki z miechunką

Muffinki z miechunką przygotowałam z dwóch okazji - jedną był przyjazd "Mopsików", czyli Ani, Jacka i Pumby z bloga "Mops w kuchni", a drugą była akcja prowadzona przez Anię "Warzywa psiankowate". Muffinki wyszły cudowne - puszyste, ale bardzo wilgotne, jak najlepszy murzynek :) miechunka smakiem mnie zaskoczyła, okazała się kwaśna, ale w muffinkach dobrze komponowała się z czekoladą. Przepis na nie znalazłam w książce Wendy Sweetser "Special cupcakes".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
40


Składniki ma muffinki (muszą mieć temp. pokojową)
2 łyżki soku z cytryny
175ml mleka
175g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50g gorzkiego kakao
75g masła
175g cukru dark muscovado
2 jajka
12 sztuk owoców miechunki - obranych z listków + kilka do dekoracji

Polewa:
100ml słodkiej śmietanki
50g gorzkiej lub mlecznej czekolady





Nagrzać piekarnik do 175 stopni, wyłożyć formę papilotkami.

Wymieszać sok z cytryny z mlekiem. Do miski przesiać mąkę, sodę i kakao. A w drugiej misce ubić masło z cukrem na puszystą masę (cukier dark muscovado trudno się rozpuszcza, więc nie musi rozpuścić się do końca, kiedy go ubijamy z masłem), wbić jajka po jednym i zmiksować. Do masy maślanej stopniowo wlewać mleko i wsypać mieszankę mączną, wymieszać i nakładać ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.

Wstawić muffinki do piekarnika i piec 20-25 minut, po tym czasie wyjąć muffiny z piekarnika, zostawić na 5 minut w formie, a następnie ostudzić na kratce.

 

Składniki polewy podgrzać w garnuszku, odstawić do przestudzenia i letnią polać muffinki, ozdobić je pozostałymi owocami miechunki.

Przepis zgłaszam do akcji Ani „Warzywa psiankowate”:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Czekoladowe muffinki z miechunką