//

Czekoladowe muffiny z chilli

Czekolada i chilli to od zawsze udane i dobre połączenie. Ja chilli dodaję często do czekoladowego fondue, a w muffinach wyszło jeszcze smaczniej. Te muffinki wyszly zdecydowanie delikatnie pikantne, ale lubiącym ostre smaki polecam dodanie świeżej, posiekanej papryczki chilli. Oczywiście trudno byłoby mi zostawić po prostu upieczone muffinki, dlatego wykorzystałam przepis mojej mamusi na moją ulubioną polewę i całość wyszła fantastyczna :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
65


Muffiny:
60g gorzkiej czekolady
60g masła (82 lub 83% tł.)
1 jajko
4 łyżki cukru (może być trzcinowy)
90g mąki pszennej
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka suszonego, mielonego chilli
szczypta soli
100ml mleka w temperaturze pokojowej
60g czekoladowych gorszków lub posiekanej czekolady

Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany





Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Czekoladę rozpuścić z masłem – w rondelku lub na kąpieli wodnej, odstawić.

Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, chilli i solą oraz proszek i sodę.
W mniejszej miseczce umieścić jajko i cukier i całość ubić mikserem, na najwyższych obrotach na puszystą masę, cały czas ubijając, stopniowo wlewać czekoladę.

Tym samym mikserem zmiksować mieszankę mączną z mlekiem i wlewać stopniowo masę czekoladową, całość zmiksować na gładką masę, wsypać groszki czekoladowe i wymieszać.

Nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek. Wstawić blachę do piekarnika i piec muffiny 20-25 minut. Upieczone od razu wyjać z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę, by wystygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Czekoladowe muffiny z chilli
  • Czekoladowe muffiny z chilli
  • Czekoladowe muffiny z chilli