//

De volaille ze szparagami

Jeśli znacie i lubicie klasyczne de volaille, to ta wersja na pewno Wam zasmakuje. Dzięki delikatnemu, czosnkowemu masełku i szparagom w środku, całe kotlety są soczyste i aromatyczne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


De volaille:
500-gramowa pierś z kurczaka (lub dwa duże filety po ok. 250g każdy), bez polędwiczek
sól, pieprz do smaku
8 zielonych szparagów

Masło czosnkowe:
50g masła
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki posiekanego koperku
szczypta soli

Ponadto:
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia





Miękkie masło wymieszać z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli. Szparagi obrać, pokroić na pół i przepołowić wzdłuż, dzieląc każdego szparaga na 4 części. W garnku zagotować osoloną wodę (jak na makaron) i włożyć szparagi, blanszować 3 minuty, a następnie wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.

Piersi kurczaka oczyścić z białych błonek i tłuszczu, przekroić w poprzek (na płasko), tworząc cztery filety, każdy filet rozbić pomiędzy dwoma kawałkami folii, dość cienko, tworząc duże kotlety, ale uważając by nie porwać mięsa. Mięso oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Każdy filet położyć osobno na kawałku folii spożywczej, na jednym brzegu położyć porcję przygotowanego masła oraz 2 szparagi (czyli 8 kawałków), zwijać rulony, zawijając boki mięsa lekko do środka, roladki owinąć ciasno folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie w jednej misce roztrzepać jajka a do drugiej wsypać bułkę tartą, wyjąć mięso i panierować – w jajku, następnie w bułce, w jajku i w bułce (czyli 2 razy), dobrze zaklejając boki i ewentualne dziurki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć de volaille z każdej strony na złoto – ja obracam je w czasie smażenia po 2 razy na każdy z czterech boków, by dobrze się usmażyły i nie przypaliły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • De volaille ze szparagami
  • De volaille ze szparagami
  • De volaille ze szparagami
  • De volaille ze szparagami