De volaille

Niedziela bradzo kojarzy mi się z klasyczną kuchnią, taką prostą, nie przekombinowaną, pachnącą rosołem i rumianymi kotlecikami. Dlatego dziś prezentuję Wam przepis na klasyczne de volaille - nic w tym nadzwyczajnego, ale ja je uwielbiam, są soczyste i pełne smaków. Te kotlety wyszły bardzo delikatne, dobrze się usmażyły w środku i dobrze doprawione, a ten wypływający ze środka ser, mmm... Zapraszam na dewolaje!! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
30


Kotleciki:
1 filet z kurczaka (połowa piersi)
dwa kawałki sera żółtego (ukrojone podłużnie, by łatwo było zawinąć w mięsko)
2 łyżki masła (może być twarde)
sól, świeżo mielony czarny pieprz
opcjonalnie mogą być również inne, ulubione przyprawy, albo czosnek do środka

Do panierowania i smażenia:
bułka tarta
1 jajko roztrzepane w miseczce
tłuszcz (smalec, olej lub masło klarowane)





Pierś opłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć ręcznikim papierowym i położyć na desce. Ostrym, długim nożem, delikatnie przekroić w poziomie na dwie części.

Każdą część włożyć do woreczka foliowego, płasko ją rozkładając i bardzo delikatnie rozbić mięso tłuczkiem na płaski placek.

Położyć obok siebie filety, oprószyć je z obydwu stron solą i pieprzem, lekko wklepać. Na brzeg każdego kotleta położyć porcję masła i porcję sera, całość zwinąć, podwijając brzegi do środka.

W miseczce roztrzepać jajko, do drugiej wsypać bułkę tartą. Na małej patelni rozgrzać dość sporą ilość tłuszczu (by kotlety były zanurzone do połowy podczas smażenia).

Mięsne roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie zamoczyć w jajku i obtoczyć znów w bułce, delikatnie wyrównać je dłońki, tworząc równokształtne roladki i kłaść na rozgrzany olej.

Smażyć na niedużym ogniu 10-15 minut z obydwu stron na złoty kolor. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • De volaille
  • De volaille
  • De volaille
  • judik

    Uwielbiam takie klasyczne potrawy, a tak apetycznie u Ciebie wygląda!! :-)

    • Starałam się, żeby były równiutkie i ładnie usmażone, tak na złoto :) dzięki Kochana :*

  • panti

    u mnie devolay był obowiazkowo z masełkiem w środku a nie serem żółtym :)

    • A u mnie są i z masełkiem i z serem i smakują i wyglądają cudnie ;)