Deser ptasie mleczko

Pokazywałam Wam kiedyś na starej wersji bloga przepis na ten deser, jednak był on dość pracochłonny i skomplikowany, więc na nową wersję bloga już nie wszedł. Tymczasem, jakiś czas temu, znalazłam przepis na delikatną, śmietankową piankę u Judi ze "Sweet escape into kitchen" i od razu pobiegłam do kuchni, by ją zrobić! No, od razu po tym, jak kupiłam agrestową galaretkę :) Pierwszy deser był właśnie w kolorze miętowym, drugi w kolorze delikatnej brzoskwini, choć zrobiłam go z galaretki pomarańczowej - to, jakiego smaku galaretki użyjecie, zależy tylko od Was - każdy smak będzie pyszny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15 + studzenie


1 galaretka agrestowa, pomarańczowa, truskawkowa - jaką najbardziej lubimy (na 500ml wody)
200ml wrzątku
200ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% (mocno schłodzonej)

bita śmietana do dekoracji (u mnie z syfonu)





Do miarki odmierzyć wrzącą, dopiero co zagotowaną wodę, wsypać do niej galaretkę w proszku i mieszać, aż całkowicie się rozpuści, zostawić do wystudzenia – nalezy uważać, by galaretka nie zaczęła zastygać.

Kiedy galaretka ostygnie, do wysokiego naczynia wlać schłodzoną śmietankę, ubić na sztywno, a następnie miksując na wolnych obrotach, wlewać galaretkę, wymieszać na jednolitą masę. Masę natychmiast przelać do pucharków, przykryć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki, przed podaniem deser wyjąć, udekorować bitą śmietaną i od razu podawać.

Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Judi „Sweet Escape Into Kitchen„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Deser ptasie mleczko
  • Deser ptasie mleczko
  • Deser ptasie mleczko