Dip serowy

Dip serowy robiłam już kilkukrotnie, ale pierwszy raz, kiedy zdałam się na swoją intuicję, wyszedł mi taki dobry. Wcześniejsze kombinacje były z piwem, winem i jednak nie było to to, czego szukałam. Ten sos wyszedł gęsty, bardzo fajnie doprawiony. Polecam kupienie sera Mimolette lub Cheddar, by sos miał fajny, ciemnożółty kolor. Świetnie pasował do domowych precli, ale nada się również do popularnych nachosów. Łatwo zauważyć, że ten sos to po prostu beszamel z pysznymi dodatkami, żadna filozofia go zrobić :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


25g masła
25g mąki pszennej
250ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu
130g sera Mimolette lub Cheddar startego na tarce o grubych oczkach (może być inny, ale te nadają pięknego koloru)
opcjonalnie: papryczka chilli drobno posiekana lub trochę pasty chilli





Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić i wsypać mąkę, całość smażyć razem, aż zacznie się pienić, wtedy też, cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Podgrzewać całość na średnim ogniu, caly czas mieszać aż do momentu, jak masa zgęstnieje i straci smak surowizny.

Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól, pieprz czarny i chilli (jeśli dodajemy) i tarty ser, mieszać całość do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.

Sos podawać na gorąco lub na zimno, do ulubionych przekąsek.

Świetnie smakuje do domowych precli.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dip serowy
  • odkuchnii.blox.pl

    Spróbowałam i muszę Ci przyznać rację- jest super! Użyłam cheddara i dodałam posiekane jalepnos zamiast chilli. Chyba się od niego uzależniłam :)

    • Cieszę się, że zasmakował :)
      Myślę, że skład zależy od dostępności składników i własnych upodobań. Po Cheddar jechałam pół miasta i w końcu go nie było, więc kupiłam Mimolette :p

      • od-kuchni

        W Irlandii z kolei cheddar znajdziesz w każdym sklepie na każdym zadupu ;) Gorzej właśnie z moim ukochanym Mimolette…

        • A u nas cheddara ze świecą szukać i jeszcze jest drogi jak woda na pustyni ;) ale na szczęście sklepy mają coraz to lepsze zaopatrzenie :)

          • Paweł

            W Warszawie mogę z cala odpowiedzialnoscia polecić sklep „The House of Cheese” na AL. KEN 20a.. sklep z ogromna iloscia serow i milym bistro… cheddar i wiele innych :)

          • O, muszę zapamiętać na przyszłość. W Warszawie bywam od wielkiego, ogromnego wręcz dzwonu, więc pewnie wstąpę okazyjnie :)

  • Justyna

    Prosty i bardzo smaczny dip, wykorzystałam go do ryżu i makronu. Bardzo Nam smakował. Obecnie mam zamiar zrobić precle z Twojego przepisu, mam nadzieję, że mi wyjdą.

  • Blogix

    Moim zdaniem za gesty

  • Młoda

    Całkiem niezły sos :) Niestety, dałam trochę mniej mleka, więcej cheddara, dip był dość rzadki, miał bardzo delikatny smak, a kolor przypominał serek topiony :/

    • Ja robiłam ten dip z sera, który miał dyniowo-pomarańczową barwę, stąd też kolor dipu, a jeśli zrobi się z cheddara i kolorze jasnożółtym, to kolor wyjdzie właśnie taki zbliżony do serka topionego :)
      Dobrze ugotowany sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, ale nie powinien być rzadki ani lejący.

  • William Fine

    Mi wyszedl strasznie mączyty i malo intensywny w smaku. Prawie nie czuc tego cheddara. Moglem dac troche za duzo maki, ale intensywnosci smaku sera to nie zmienia.

    • Intensywność smaku cheddara zależy od jego jakości, a nie od przepisu.