//

Dip serowy

Dip serowy robiłam już kilkukrotnie, ale pierwszy raz, kiedy zdałam się na swoją intuicję, wyszedł mi taki dobry. Wcześniejsze kombinacje były z piwem, winem i jednak nie było to to, czego szukałam. Ten sos wyszedł gęsty, bardzo fajnie doprawiony. Polecam kupienie sera Mimolette lub Cheddar, by sos miał fajny, ciemnożółty kolor. Świetnie pasował do domowych precli, ale nada się również do popularnych nachosów. Łatwo zauważyć, że ten sos to po prostu beszamel z pysznymi dodatkami, żadna filozofia go zrobić :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


25g masła
25g mąki pszennej
250ml zimnego mleka
1/2 łyżeczki soli
szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu
130g sera Mimolette lub Cheddar startego na tarce o grubych oczkach (może być inny, ale te nadają pięknego koloru)
opcjonalnie: papryczka chilli drobno posiekana lub trochę pasty chilli





Do garnuszka włożyć masło, rozpuścić i wsypać mąkę, całość smażyć razem, aż zacznie się pienić, wtedy też, cały czas mieszając, stopniowo wlewać mleko. Podgrzewać całość na średnim ogniu, caly czas mieszać aż do momentu, jak masa zgęstnieje i straci smak surowizny.

Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól, pieprz czarny i chilli (jeśli dodajemy) i tarty ser, mieszać całość do momentu, aż ser całkowicie się rozpuści.

Sos podawać na gorąco lub na zimno, do ulubionych przekąsek.

Świetnie smakuje do domowych precli.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dip serowy