//

Domowa ciabatta

Domowe pieczywo... ach! Nie bójcie się bułeczek czy chlebków na zaczynie - to tylko jeden krok więcej, niż jakbyśmy robili zwykłe ciasto drożdżowe. Przyznam szczerze, że osobiście nigdy nie byłam przekonana do drożdży instant (suszonych) - lubię pracować na świeżych harpaganach, ale jeśli przepis tego wymaga, to robię - na szczęście tym razem się udało i wyszło fantastyczne pieczywo :) Domowe ciabatty to wypiek, z którego będziecie naprawdę dumni, już na etapie wyjęcia z piekarnika. Mnie trochę trudności sprawiło formowanie bułeczek, ale wiem, że zrobię je jeszcze raz. Nasze ciabatty wzbogaciłam o serek śmietankowy, łososia, sałatę, koperek i kilka kropel cytryny i zabraliśmy je na miły piknik we dwoje na Martówce (świetne miejsce na piknik i grilla przy Martwej Wiśle w Toruniu). Co jak co, ale domowe bułeczki to jedna z najfajniejszych rzeczy, które można zrobić samodzielnie w domu - a ten zapach... wynagradza każdy trud i bałagan!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 mniejszych lub 4 duże
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80 + fermentacja i wyrastanie


Zaczyn biga:
250g mąki pszennej chlebowej
1/2 łyżeczki drożdży instant (suszonych)
150ml letniej, przegotowanej wody

Ciasto właściwe:
przepracowany zaczyn
500g mąki pszennej (dzielimy na 2x250g)
300ml letniej, przegotowanej wody
2 łyżeczki drożdży instant (suszonych)
4 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli





W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, wsypać mąkę i całość wymieszać na gęste (nawet trochę stałe) ciasto – można to zrobić za pomocą miksera, szczelnie zakryć miskę folią aluminiową i odstawić na 8-12 godzin, by zaczyn sfermentował – ja dodatkowo owinęłam miskę torebką foliową, by zaczyn nie obsechł.

Następnego dnia zaczyn odkryć, wsypać drożdże i wlać wodę, wsypać 250g mąki i całość wyrobić mikserem – znów dokładnie zakryć ciasto i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wysypać pozostałe 250g mąki na blat, wymieszać ją z solą, wyłożyć ciasto i polać je oliwą – zagnieść jednolite ciasto – będzie klejące, ale musi być lekkie może być nawet lekko lejące – nie wolno dosypywać więcej mąki!!! Ciasto znów włożyć do miski i zakryć, odstawić na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, teraz można delikatnie podsypać mąką, uformować prostokąt (gruby na ok. 2cm) i podzielić go na 4 długie porcje – można zostawić takie długie bułki, można je też przekroić w poprzek na pół – obtoczyć bułki w mące, delikatnie uformować i ułożyć je na blasze w możliwie dużych odstępach, przykryć folią, by nie obeschły i odstawić na 30-40 minut.

Nastawić piekarnik na 230 stopni, wstawić blachę, na dno wsypać kostki lodu (z około 1 tacki lub 1 woreczka) i piec bułki 15-20 minut, aż będą rumiane – ja piekłam ok. 16 minut. Wystudzić bułeczki na kratce.

Przepis znalazłam na forum wedlinydomowe.pl – oryginalny pochodzi ze strony chleb.info.pl.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa ciabatta
  • Domowa ciabatta