Domowa kapusta kiszona

Bardzo lubię kiszoną kapustę, ale różnie to bywa z kapustą kupowaną w sklepach. Na pewno nigdy nie kupię kapusty z beczki w supermakrecie, po tym, jak się naczytałam opowieści, że ludzie do nich plują :) A te w woreczkach są za to szpikowane chemią i nie ma w nich dobrych bakterii, a tą w wiaderkach bardzo trudno dostać :( Okazało się, że to żaden problem zrobić kapustę w domu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 kilogram
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
60 + leżakowanie/kiszenie


1 kg kapusty białej
15-18g soli
100-150g marchwi
2 płaskie łyżeczki kminku
gliniany garnek





Najlepsza kapusta będzie taka, którą po kupieniu potrzymamy kilka dni w ciemnym, chłodnym miejscu, wtedy będzie bielutka, ja byłam mniej cierpliwa.

Kapustę obrac z wierzchnich liści, umyć i posiekać w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać wszystko w dużej misce z kminkiem i solą, lekko zgniatając w dłoniach, odstawić na 40 minut, by kapusta puściła sok.

Wyłożyć spód garnka liściem kapusty.

Gotowac mieszankę wkładać partiami go garnka lub słoja i mocno ubijać tak, by każda warstwa puszczała sok, przykryć liściem kapusty, wierzch przykryć talerzykiem lub miseczką tak, by kapusta była mocno przygnieciona – najlepiej postawić na wierzch coś ciężkiego, a słój lub garnek wstawić do miski, aby tam zbierał się wydzielający się sok.

Kapustę trzymać dwie – trzy – cztery doby w temperaturze pokojowej, przez kolejne dni trzymać w chłodnym miejscu – na przykład w piwnicy (8-10 stopni). Co drugi dzień warto kapustę ubić, by odgazowała – warto przebić ją łopatką lub drewnianym szpikulcem. Po dwóch tygodniach kapustę przełożyć do wyparzonych słoików i przetrzymywać w lodówce.

Ponad powierzchnią kapusty powinien znajdować się sok, który się z niej wydzielił, ponieważ chroni on przed zepsuciem się kapusty.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa kapusta kiszona
  • dagadaisy

    Chciałabym zrobić chrzanowa kapustę i nie mogę znaleźć nigdzie przepisu czy może mi Pani pomóc ?

    • Proszę bardzo:
      SAŁATKA Z PEKIŃSKIEJ KAPUSTY Z SOSEM CHRZANOWYM
      • 5-6 liści kapusty pekińskiej
      • 3 łyżki kwaśnej śmietany
      • czubata łyżeczka chrzanu
      • sól, pieprz do smaku
      • ok. 50g zielonej części pora

      Liście umyć i osuszyć. W misce wymieszać śmietanę z chrzanem.
      Liście położyć na sobie, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paseczki, włożyć do miski. Pora umyć i posiekać w półkrążki i dodać do kapusty, całość wymieszać dokładnie z sosem, dodać sól i pieprz do smaku.