Domowa „Nutella” – krem czekoladowo orzechowy

Od dawna przymierzałam się, by zrobić taki krem domowym sposobem. Znając życie mój Ukochany i tak stwierdzi, że kupna lepsza, ale co poradzę, są rzeczy, do których smaku i ja jestem przyzwyczajona, ale wszystko jest do naprawienia :) Sama "Nutella" wyszła aksamitna, niezbyt słodka, pewnie dlatego, że dałam gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao, ale wyszła naprawdę godna uwagi, pyszna i uzależniająca! Przepis na ten krem pochodzi z książki "Radość gotowania" od Thermomixa. Przepis podaję do wykonania i za pomocą TM i klasycznie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
450 ml
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


90g cukru pudru
75g orzechów laskowych
100g połamanej gorzkiej czekolady (u mnie 74% kakao - jeśli ktoś lubi słodkości to można użyć 50g mlecznej, a 50g gorzkiej czekolady)
70g twardego, pokrojonego na kawałki masła
100g zimnego mleka





Orzechy laskowe sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, zmielić w blenderze, wymieszać z cukrem.

W dużej, szklanej misce umieścić czekoladę i masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać orzechy z cukrem i mleko, podgrzewać tak całość około 10 minut, cały czas mieszając.

Przelać masę do słoiczka, pozostawić do wystudzenia, zamknąć i przechowywać w lodówce.

 

THERMOMIX

Orzechy laskowe sparzyć wrzątkiem, przepłukać wodą i osuszyć na ręczniku papierowym, włożyć do naczynia miksującego, dodać cukier i zmiksować – czas 15s., obr. 10.

Do misy dodać pokruszoną czekoladę, zmiksować – czas 15s., obr. 8.

Dodać masło i mleko i ucierać całość – czas 3 min., 50 stopni, obr. 2.

Przelać krem do słoiczka, pozostawić do wystygnięcia i wstawić zamknięty słoiczek do lodówki.

Krem należy zużyć w ciągu 2-3 tygodni od momentu przygotowania.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa „Nutella” – krem czekoladowo orzechowy
  • Domowa „Nutella” – krem czekoladowo orzechowy
  • Paulina Wnuk

    Uwielbiam ten krem :) Spróbuj kiedyś zrobić ( a może już robiłaś) masło kokosowe z białą czekoladą ;) Też jest cudowne :)

    • I ja uwielbiam :) kokosowy robiłam, ale właśnie na bazie białej czekolady mam w planie migdałowy :)

      • Paulina Wnuk

        Podobno migdałowy jest przepyszny, dlatego też na pewno spróbuję zrobić. Czekam na Twój przepis na migdałowy krem :))