//

Domowa przyprawa do kurczaka

Tak to już jest, że jesteśmy przyzwyczajeni do gotowców i kupnych mieszanek przyprawowych. Osobiście nic do takich mieszanek nie mam dlatego, że praktycznie od zawsze się takich u nas używało i jestem przyzwyczajona do pewnych smaków, ponadto na szybko zawsze są pod ręką. Zaletą domowej mieszanki jest to, że wystarczy jej naprawdę niewiele, aby potrawa wspaniale smakowała - gotowych mieszanek zwykle wsypywałam nawet całe opakowanie, bo nie było (przy mniejszej ilości) czuć smaku i aromatu przypraw.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


Wszystkie składniki w formie sypkiej:
3 łyżeczki curry
2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki
1 łyżeczka ostrej suszonej papryki
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
1/4 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki imbiru suszonego





Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą w miseczce i w razie konieczności zmiksować blenderem – dzięki zmiskowaniu przyprawy lepiej się połączą.

Przyprawę przechowywać w szczelnie zakręcanym słoiczku w zaciemnionym, suchym miejscu, by nie straciła swoich walorów kolorystycznych i smakowych.

Przyprawę używać można do pieczenia kurczaka – całego lub jego części lub do kurczaka smażonego, skrzydełek, czy piersi do tortilli.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!