//

Domowe hamburgery

Długo zastanawiałam się, jak właściwie zrobić dobre, domowe hamburgery. Bułki to oczywiście pestka z masłem, a raczej mąka z mlekiem i sezamem, ale problem tkwił w sercu tej potrawy, czyli wołowym kotlecie - wszak nie mógł być to typowy mielony. Zastanawiałam się, co dodać, a czego nie, by nie popełnić gwałtu na wołowinie, czytałam przepisy na wielu blogach, gdzie do mięsa dodawane było jajko, bułka tarta... ale to przecież miały być hamburgery! A nie kotlety mielone, w których nie byłoby czuć smaku smażonej wołowiny. Zaufałam więc instynktowi i nie zawiodłam się - bułki wyszły mięciutkie, a po przypieczeniu, chrupiące. Mięsko wyszło takie soczyste! A ten zapach grillowanej wołowiny, ach! Koniecznie zróbcie domowe burgery! :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
35
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
50


Hamburger:
500g mięsa wołowego
ok. 80g czerwonej cebuli (waga po obraniu)
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
szczypta suszonego piri piri (może być każde inne chilli)

Pozostałe dodatki:
6 bułek do hamburgerów (link poniżej)
sos miodowo-musztardowy (link poniżej)
kilka korniszonów
czerwona cebula
sałata karbowana lub lodowa
opcjonalnie: prażona cebulka





Wołowinę zmielić w maszynce przez średnie oczka, dodać do niej drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy, bardzo dokładnie wyrobić na jednolitą masę, wstawić do lodówki.

Przygotować resztę dodatków:

Bułki przekroić na pół i ułożyć obok siebie.
Korniszony pokroić w plastry, cebulę w krążki, przygotować sos miodowo-musztardowy, sałatę umyć i osuszyć.

Z mięsa uformować płaskie kotlety, w każdym z nich zrobić niewielkie wgłębienie. Rozgrzać patelnię grillową i opiec na niej bułki, bułki położyć na kratce do studzenia. Następnie skropić patelnię olejem i smażyć kotlety z obydwu stron na brązowo.

Na dolnych częściach bułek ułożyć liście sałaty, następnie położyć mięso, posmarować sosem, posypać prażoną cebulką (jeśli będziemy takowej używać), położyć cebulę i korniszony, przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.

Hamburgery można podać również z dodatkiem pomidorów lub świeżego ogórka albo z plastrem dobrej jakości sera.

Przepis na domowe bułeczki do hamburgerów znajdziesz poniżej:
bułki do hamburgerów 2.2

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe hamburgery
  • Domowe hamburgery