Domowe krakersy

Są idealne na przekąskę, do piwa, kupne krakersy nawet się do nich nie umywają. Koszt wytworzenia jest prześmiesznie niski, a chrupania i radości jest co nie miara. Znajomi zasmakowali, a Renata ciągle pytała "to kiedy wstawisz przepis na bloga?" - tak oto jest, specjalnie dla Ciebie - Rencia ;)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 170 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80


410g pszennej mąki
75g zimnego masła startego na tarce o grubych oczkach
40g żółtego sera startego na tarce od robnych oczkach
łyżeczka soli
230ml mleka
opcjonalnie: ulubione przyprawy: kminek, zioła prowansalskie, papryka ostra mielona, prażona zmiksowana cebulka





W misie miksera lub w misie maszynki do chleba umieszczamy mąkę, ser, masło, sól i papryki, kiedy powstanie nam ciasto w formie nibykruszonki, cały czas mieszając/ugniatając stopniowo wlewać mleko. Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, podzielić je na kilka części.

Blat delikatnie podsypac mąką, nie za dużo, ponieważ im wiecej mąki, tym trudniej będzie nam się pracowało z ciastem.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek*, nawet 1-2 mm i wykrajamy krakersy, możemy je wykrajac foremką, nożem do pizzy, specjalnym wykrawaczem, ja użyłam lejkopieroga, którym zwykle robię uszka i pierogi.

Każde ciasteczko układać na papierze do pieczenia na blasze obok siebie, na koniec każdą partię krakersów lekko oprószyć solą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec krakesry aż się zarumienią, czyli około 10 minut.

Przepis znaleziony u Mileny, oryginalny pochodzi od Rynn.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe krakersy

0 komentarzy