Domowe Limoncello

Limoncello było w moich planach już od bardzo dawna, nawet jeszcze w kwietniu, specjalnie dla niego, kupiłam prześliczne buteleczki, ale długo stały puste... Zbliża się jednak okres przedświąteczny, a o limoncello przypomniała mi czytelniczka Gosia, która na mój konkurs przesłała przepis na domową wersję tego likieru. Ja już od roku miałam w zakładkach zapisany przepis na domowe limoncello i będąc konsekwentną, właśnie z niego skorzystałam. Problem bowiem w limoncello tkwi w dość drogich składnikach, a szczególnie w spirytusie, ale jeśli lubicie domowe nalewki i nie ma żadnych przeszkód, by je robić, to koniecznie spróbujcie tego pysznego, cytrynowego likieru. Jest fantastyczny :) Przed Świętami jeszcze zdążycie!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1,5l
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


7 niewoskowanych (ekologicznych) cytryn
500ml spirytusu
600g białego cukru
1000ml wody





Cytryny dokładnie wyszorować i obrać je obieraczką ze skórki tak, by na skórce nie było białych części (z cytryn można zrobić lemoniadę, bo nie przydadzą się do likieru). Włożyć skórki do słoja lub dużej butelki i zalać spirytusem, odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 10-14 dni.

Po leżakowaniu skórki cytryn powinny się odbarwić i stwardnieć, a spirytus nabrać wściekle żółtego koloru – wtedy też odsączyć skórki z alkoholu, alkohol odstawić. W garnku zagotować syrop z cukru i wody, aż będzie klarowny, zestawić z ognia i poczekać, aż syrop będzie całkowicie zimny.

Wymieszać, syrop ze spirytusem aż płyn będzie jednolity, zlać do butelki albo słoja, zakręcić i odstawić na kilka dni (najlepiej tygodni) na leżakowanie, dopiero po tym czasie próbować (od razu po wymieszaniu może wydawać się zbyt mocny).

Przepis znalazłam na stronie La Tavola Marche.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowe Limoncello
  • Domowe Limoncello