Domowe tortille

Tortille są przepyszne, delikatne, miękkie, TANIE. Mam przede wszystkim pewność, że nie mają w sobie miliona ulepszaczy, dosmaczaczy i innych chemikaliów, które przedłużają ich żywot do kilku lat, czyli są niepotrzebne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
30


225g pszennej mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
160ml ciepłego mleka





Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać sól. Dolać olej i stopniowo dolewac ciepłe mleko, cały czas mieszając, zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części i z każdej rozwałkować cieniutki, okrągły placek, podsypując mąką.

Rozgrzać dużą patelnię i na suchej patelni piec tortille z każdej strony po kilka sekund, przewrócić, kiedy pojawiają się pęcherzyki.

Każdą tortillę po kolei zawijać w wilgotną ściereczkę, dokładając każdą upieczoną. Trzymać wszystkie placki do momentu, aż będziemy ich używać.

 

Przepis z bloga Alfabet Smaków.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!