//

Domowy cukier waniliowy

Cukier waniliowy, to najwspanialsza i najpiękniej pachnący składnik, jaki mam w swoich szafkach. Jest cudowny, chętnie robię sobie dużą porcję na zapas (większą, niż w przepisie), odkładam, by nabrał głębokiego aromatu i dodaję do ciast i deserów, zamiast zwykłego, białego cukru - jak już dodajemy cukier, to niech ma to jakiś sens, prawda? :) Przepis na cukier tak faktycznie jest mój, ale sposób wykonania podpatrzyłam u Jamiego Olivera.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
500 g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


500g cukru kryształu
3-4 laski wanilii
szczelnie zamykany słoik





Moja wersja:
Do miski wsypać cukier kryształ. Laski wanilii przekroić na pół, wydrążyć w nich ziarenka i dodac całość do cukru, rozetrzeć bardzo dokładnie ziarenka między cukrem oraz laskami wanilii tak, by dobrze je rozprowadzić po całym cukrze. Gotowy cukier przesypać wraz z laskami wanilii do słoika i szczelnie zakręcić.

Wersja Jamie’go:
Cukier kryształ umieścić w miseczce, odkładając 3-4 łyżki do pojemnika blendera. Laski wanilii przekroić, wydrążyć z nich ziarenka i te ziarenka rozetrzeć palcami z cukrem w misce.

Wydrążone laski wanilii dodać do cukru w pojemniku blendera, pojemnik zamknąć i zmiksować całość na najwyższych obrotach do uzyskania maksymalnie drobnego proszku. Proszek ten przesiać przez sito metalowe z niedużymi otworami do miski z cukrem i całość dokładnie wymieszać. Przechowywać w słoiku ze szczelną nakrętką.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy cukier waniliowy