Domowa kostka rosołowa

Zawzięłam się solidnie, bo dość mam już kupnych kostek czy bulionetek (przyznaję się bez bicia, że nie zawsze mam w lodówce słoik z bulionem). Postanowiłam, że zrobię domowym sposobem warzywny koncentrat bulionu (trochę bałam się z mięsem) i zamknę go w sloiczkach, by nie musieć się martwić o domowy rosołek, na którym z czystym sumieniem będę mogła zrobić każdą zupę. Taki koncentrat można również zamrozić, jedna kostka (10ml) wystarcza na około 500g wody lub możemy rozpuścić 1-2 łyżeczki. Przepis zaczerpnęłam z książki od Thermomixa "Tak lubię gotować" i też na niego podaję wykonanie (z moimi zmianami w składnikach i wykonaniu), ale równie dobrze możecie sobie przełożyć ten przepis na zrobienie w tradycyjny sposób (miksowanie+gotowanie), jednakże ja nadal zachęcam do zainteresowania tym sprzętem, ułatwia mi wiele rzeczy w kuchni!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 950 ml
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


Przepis (waga po obraniu warzyw)
50g parmezanu
200g selera korzeniowego
400g marchwi
170g białej cebuli (przekrojonej na połówki i przypieczonej na płycie kuchennej)
200g korzenia pietruszki
100g białej części pora
1 ząbek czosnku
10g listków lubczyku
10g natki pietruszki
140g soli drobnej
1 łyżeczka oliwy





Warzywa pokroić w mniejsze kawałki i ugotować na parze – do miękkości, by lekko się rozgotowały.

Ugotowane warzywa włożyć do misy robota kuchennego, dodać oliwę, lubczyk, pietruszkę, sól i całość zmiksować na pulpę. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i zapasteryzować w kąpieli wodnej.

 

THERMOMIX

Do naczynia miksującego wrzucić parmezan – zmiksować czas 10 sek., obr. 5.
Dodać warzywa pokrojone w kawałki i zioła, zmiksować przez około pół minuty, obr. 7.
Dodać sól, oliwę, zamieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywce postawić koszyczek i gotować – czas 10 min., temp. Varoma, obr. 4.
Następnie przemieszać masę kopystką i nastawić czas – 20 min., temp. Varoma, obr. 2.
Kiedy masa będzie gotowa na sam koniec jeszcze zmiksować – czas 1 min., obr. 5.
Gorącą masę przekładać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Koncentrat przechowywany w lodówce zachowuje świeżość przez wiele miesięcy – wg adnotacji w książce.

Parmezan można pominąć – ma on bardzo wyraźny i charakterystyczny smak w koncentracie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowa kostka rosołowa
  • Domowa kostka rosołowa