Domowy majonez

Przepis na domowy majonez miałam już kiedyś na blogu, ale przy przenosinach bloga na własną domenę gdzieś mi umknął, prawdopodobnie z powodu fatalnego zdjęcia, jakim był opatrzony. Naprawiam jednak swój błąd, bo warto taki domowy majonez zrobić, nie wymaga wiele pracy czy składników, smakuje świetnie i cieszy, bo przecież zrobiliśmy go sami :) Oczywiście domowy majonez nie jest taki śnieżnobiały jak ten ze sklepu, choć blednie po dodaniu octu winnego, to i tak pozostaje w pięknym, kremowym kolorze - na pewno jego kolor będzie uzależniony od koloru żółtek. Trochę kombinowałam z tym majonezem, przez co wyszedł mi dość intensywny w smaku, więc przepis, który widzicie poniżej jest już okrojony o pewną ilość octu winnego, gdyż robiłam go już dwa razy i myślę, że za drugim razem wyszedł mi idealny - bardzo gęsty, aż przysłowiowa "łyżka stała". Na zdjęciu znajduje się majonez z pierwszej produkcji :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 350g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


3 żółtka ze świeżych, umytych i sparzonych jaj
3 łyżeczki musztardy Dijon miodowej (można dać zwykłą Dijon)
1/4 łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
250ml oleju rzepakowego dobrej jakości
20ml białego octu winnego





Do miski włożyć żółtka, dodać musztardę, sól i pieprz i przy pomocy blendera z końcówką trzepaczki ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę. Po tym czasie zacząć wlewać olej, bardzo cienkim strumieniem, porcjami, cały czas ubijać na wysokich obrotach i wlewać kolejną porcję oleju, kiedy poprzednia zostanie wchłonięta. Robić tak, aż olej się skończy, a następnie ubijać na najwyższych obrotach przez 20 sekund. Na koniec dodać ocet winny i wymieszać ręcznie na gładki, aksamitny krem.

Majonez schłodzić w lodówce, spożyć w ciągu 5 dni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Domowy majonez
  • Domowy majonez
  • panti

    Domuś a można użyć zwykłej musztardy miodowej ?

    • Tak Kochana, ja używam Dijon, bo jest najlepsza :)