Dorsz po kołobrzesku

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    1/3/2012
  • Kategoria:
Kto choć raz był na polskim wybrzeżu i miał okazję próbować najlepszej rybki smażonej na świecie, to muszę Wam powiedzieć, że mam na nią przepis, nie, nie, wcale nie od zaprzyjaźnionego właściciela smażalni, wręcz przeciwnie - przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" wyd. Readers Digest. Taka rybka jest o niebo lepsza, niż obtaczana w mące :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


8 filetów z dorsza
150g mąki pszennej
250ml mleka
2 jajka
sól, pieprz
1 łyżka stopionego (WAŻNE!) masła





Zasoloną rybę wyjąć z lodówki (dobrze jest oprószyć solą rybę na dzień przed lub kilka godzin przed smażeniem), opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie oszuszyć.

W misce wymieszać mąkę, stopniowo dolewając mleko. Do gładkiego ciasta wbić dwa jajka i mieszać dalej, na sam koniec stopniowo wlewać roztopione masło, cały czas mieszając. Na koniec dodać dól i pieprz. Odstawić na 30 minut.

Na patelni mocno rozgrzać dość dużą porcję oleju roślinnego. Każdy filet maczać w cieście (można obtoczyć w mące, by ryba lepiej łapała ciasto), tak, aby był cały nim pokryty i od razu kłaść delikatnie na patelnię brzuszkiem do dołu. Smażyć z każdej strony do zarumienienia ciasta (ok. 10 minut).

Rybkę podawać z cytrynką i masełkiem, ulubioną surówką i frytkami – polecam surówkę z kiszonej kapusty.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dorsz po kołobrzesku
  • Dorsz po kołobrzesku