Drożdżowe ciasto z rabarbarem

Mój blog zdecydowanie za długo czekał na ten przepis. Tak prosty, klasyczny, zwykły :) Myślę, że nie ma tutaj zbyt wiele do gadania, wspominania czy opisywania. Trzeba jak najprędzej zdobyć rabarbar, świeże drożdże i działać, bo ciacho wychodzi przepyszne, niczym spod babcinych dłoni :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 25x35 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto drożdżowe:
560g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
50g świeżych drożdży
120g cukru
40g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
2 średnie jajka
szczypta soli

Kruszonka:
100g miękkiego masła
ok. 150g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki)
100g cukru pudru

Dodatkowo:
500g rabarbaru
50g cukru





Mleko podgrzać, by było letnie, wymieszać je z 1/3 cukru, pokruszonymi drożdżami i 1/3 ilości mąki, mieszać do powstania gęstej masy, odstawić na 15-20 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć. Wtedy też dodać resztę mąki, cukru, masło, jajka i szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zarabiać ręką – ciasto powinno być rzadkie, klejące, ale łatwo odchodzić od dłoni.

Wyrabianie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru oraz 1/3 mąki i masło, podgrzewać – 3 min., 37°C, o. 2. Zostawić rozczyn na 15 minut, by zaczął rosnąć. Po tym czasie wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajka i szczyptę soli i wyrobić – 2 min., o. Interwał.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

W międzyczasie zrobić kruszonkę – miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem pudrem, wstawić do lodówki. (w TM 1 min., o. Interwał, w razie potrzeby dognieść ręcznie)

Rabarbar pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm) i wymieszać w misce z cukrem. Kiedy ciasto wyrośnie, blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto bez kolejnego zagniatania wyłożyć na blachę, zwilżoną dłonią wyrównać wierzch, wysypać rabarbar równą warstwą i posypać wierzch kruszonką, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce, by dalej rosło (na 1 godzinę lub jak podejdzie do brzegów blachy), nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje, zdjąć folię, wstawić blachę do piekarnika, piec 40-50 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni.

Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i z blachy, przełożyć na kratkę by wystygło. Podawać delikatnie oprószone cukrem pudrem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Drożdżowe ciasto z rabarbarem
  • Drożdżowe ciasto z rabarbarem
  • Drożdżowe ciasto z rabarbarem