//

Drożdżówki z rabarbarem

Prawdę mówiąc boję się eksperymentować z proporcjami na różne ciasta, jednak drożdżowe (którego do czasu założenia bloga bałam się jak ognia) jest dziś dla mnie samą przyjemnością. Kombinuję, wymyślam, tworzę i tak powstały zakręcone drożdżówki z rabarbarem, delikatne, kwaśne od rabarbaru i słodziutkie od kruszonki, mmm... Polecam każdemu!!! Oczywiście, zamiast kręcić twisty, można nałożyć ciasto do blachy, ale czas pieczenia nieco się wydłuża.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży
100g cukru kryształu (odjąć jedną łyżkę na zaczyn)
2 łyżki masła
200ml mleka
1 jajko
szczypta soli

Ponadto:
około 300-400g łodyg rabarbaru
2 łyżki cukru
1 żółtko
4 łyżki mleka

Kruszonka:
150g mąki pszennej
100g masła
100g cukru kryształu





Mleko ostrożnie podgrzać w garnuszku, by było ledwie letnie, zdjąć z ognia, dodać do niego masło i mieszać, aż się rozpuści.

W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru i mieszać, aż masa zrobi się rzadka, wtedy też wsypać łyżkę mąki, zalać całość 1 łyżką ciepłego mleka z garnuszka, wymieszać i wlać rozczyn do garnka z resztą mleka, znów zamieszać, odstawić na 10 minut.

Wersja dla zagniataczy ręcznych:
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, jajko i sól, zrobić dołek i wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto i zagniatać tak około 10 minut – w trakcie można się przenieść na blat lub stolnicę. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce.

Wersja dla zmechanizowanych Thermomixem:
Do naczynia Thermomixa wlać rozczyn drożdżowy z garnuszka, wsypać mąkę, dodać jajo, resztę cukru i sól. Zamknąć naczynie i nastawić czas na 2 minuty, a obrony na pozycję Interwał. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować kulę (w razie potrzeby oprószyć mąką) i włożyć do miski, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Po odstawieniu ciasta nastawić piekarnik na 175 stopni. Rabarbar umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać, pokroić w małe kawałeczki – ok. 2 cm długości – włożyć do miski i zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić.

W rondelku rozpuścić masło na kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, zalać całość masłem, dobrze wymieszac całość i włożyć do lodówki.

Kiedy piekarnik się nagrzeje zagnieść ciasto jeszcze przez chwilę, rozwałkować duży prostokąt (około 25x35cm) – tak, by ciasto było dosyć cienkie – około 0,5cm.

Na rozwałkowane ciasto nałożyć równomiernie kawałki rabarbaru odsączając je z soku, który puścił. Ciasto zawinąć w roladę i kroić tak, by powstało 14 kawałków (po ok. 2-2,5 cm) – dwie końcówki po prostu wyrzucamy, bo zostaje samo ciasto, bez rabarbaru.

Układamy roladki obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut, po czym wyjąć i walczyć z pokusą zjedzenia gorących drożdżówek!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Drożdżówki z rabarbarem
  • Drożdżówki z rabarbarem