Dżem dyniowy

W końcu się zebrałam, by je zrobić, szczerze mwóiąc, wyszły naprawdę pyszne, kolor maja z dyni, a smak ze słodkiej pomarańczy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
kilka słoiczków
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
120


1 kg dyni
miąższ z 2 pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
250g cukru
łyżeczka mielonego imbiru





Pokrojoną w kostkę dynię włożyć do garnka z grubym dnem, podlać odrobiną wody i dusić, aż zmięknie. Dodać pokrojony miąższ z dwóch pomarańczy i skórkę. Dusić całość na małym ogniu, aż powstanie gęsta papka.

Kiedy masa się zredukuje prawie do połowy, wsypać cukier i dodać imbir, dokładnie zamieszać. Jeżeli komuś dynia się całkowicie nie rozpadła, można wspomóc się blenderem.

Ciepłe powidła nakładać do słoiczków, wycierać brzegi słoiczków, lekko zakręcac i pasteryzować w kąpieli wodnej około 30 minut. Wyjmować z kąpieli wodnej, dokręcać i stawiać do góry dnem. Zostawić tak, aż całkowicie wystygną.

 

Inspiracja ze strony Pumpkin.pl.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Dżem dyniowy