//

Ekspresowa kawa mrożona

Wystarczy mleko, trochę lodu i proszku, który wszechobecnie nazywany jest "kawą rozpuszczalną" (tak naprawdę to nie kawa, ale jak jest potrzeba napicia się czegoś zimnego na szybko, to sprawdza się świetnie) i mamy pyszną, orzeźwiającą kawę :) Jeśli lubicie słodką kawę (bo ja takiej normalnej nie słodzę), to możecie dodać dodatkowo 1-2 łyżki trzcinowego cukru.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


400ml mleka 3,2%
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki cukru trzcinowego
10 kostek lodu





W blenderze z funkcją kruszenia lodu (u mnie Thermomix) umieścić mleko, kawę i cukier trzcinowy, na samym końcu dodać lód i całość zmiksować na najwyższych obrotach przez około 20 sekund.

Przelać do szklanek, można dodać również ulubiony syrop lub likier i cieszyć się smakową kawą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ekspresowa kawa mrożona