//

Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt robi się coraz popularniejszy, a więc czas podzielić się z Wami moją wersją ekstraktu. Ekstrakt jest świetny do ciast, mozna również dodać łyżeczkę do kawy. Można go również używać zamiast cukru wanilinowego i olejku o waniliowym aromacie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 250 ml
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


pół szklanki wódki (125 ml)
pół szklanki spirytusu (125ml)
dwie laski wanilii (może być więcej)
łyżka cukru pudru





Alkohole wymieszać ze sobą w karafce.

Wanilię poprzecinać na pół, wydrążyć miąższ i dodać go do alkoholu, oczyszczone laski wanilii podzielić na mniejsze kawałki i również dodac do alkoholu. Wsypać cukier puder i całość dokładnie wymieszac aż do rozpuszczenia cukru.

Ekstrakt jest dobry już po miesiącu (po tym czasie też zaczyna nabierać ciemnego koloru), ale wiadomo, jak to z nalewkami, im dłużej stoją, tym sa lepsze :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!