//

Eton mess

Zabawne, że przez tyle lat jadałam deser, nie wiedząc, że ma tak fikuśną nazwę. Bałagan w Eton to totalny bałagan smaków, ale smaków, które łączą się ze sobą we wspaniałą kompozycję. Najlepiej jednak deser ten smakował mi z bezami z angielskiej sieciówki Marks&Spencer, ale w Polsce ich jeszcze nie wiedziałam. Niemniej jednak, gdy zbliża się sezon Polskich truskawek warto mieć ten przepis w zanadrzu, by móc delektować się pysznym deserem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10


200g schłodzonej śmietanki 30%
8 bezów, kruchych, najlepiej domowych (około 100g)
10-16 truskawek
1 łyżeczka cukru pudru





Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i go wmiksować w masę.

Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić w plasterki lub półplasterki. Przygotować dwa pucharki, położyć w każdym z nim po 1/4 części bitej śmietany, rozkruszyć po 2 bezy i przysypać całość truskawkami. Czynność powtórzyć, zwieńczając deser odrobiną bitej śmietany.

Podawać od razu po przygotowaniu!!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Eton mess