Faszerowane bakłażany

Bakłażan to wciąż bardzo niepopularne warzywo, które jest masowo spredawane we wszystkich marketach. Tak jak jeszcze kilka lat temu, tak dziś nie ma większego problemu, by kupić oberżynę. Problem pojawia się jednak wtedy, kiedy chcemy coś z niej przygotować - smak nijaki, więc trzeba odpowiednio przyprawić, a i po przyrządzeniu wygląd bakłażana nie prezentuje się zbyt zachęcająco. Jednak to danie jest inne, dobrze przyprawione, pełne smaków, sosu pomidorowego i mięska - to zupełnie inne wydanie bakłażana, z pewnością warte polecenia.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50


2 bakłażany
500g mielonego mięsa
3 ząbki czosnku
300g świeżych pomidorów
6 łyżek ketchupu lub 2 łyżki przecieru
bazylia, oregano, sól, pieprz
3 łyżki oleju
4 plasterki żółtego sera





Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. na patelnię wlać olej i wrzucić czosnek, zeszklić, po czym dodać mielone mięso, całość lekko przesmażyć. Do mięsa dodać przyprawy, bazylię, oregano, sól i pieprz, przypraw nie należy żałować – im więcej ziół, tym lepiej.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, wyciąć twarde części i pokroić w kostkę. Do smażącego się mięsa dodać pokrojone pomidory i ketchup, smażyć, aż z pomidorów powstanie sos i dobrze się zredukuje.

Bakłażany umyć, przekroić na pół i wydrążyć, ułożyć je w dużej brytfannie lub blaszce przy sobie. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Gotowym farszem napełniać bakłażany tak, żeby farszu nie zostało, na sam koniec na mięsko położyć pokrojony w paseczki ser. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać około 20 minut, aż ser całkiem się roztopi.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Faszerowane bakłażany