Flaczki z kalmarów

Brzmi groźnie. Wiem, że niektórych, na dźwięk "flaczki" skręca z obrzydzenia, a inni mają tak po usłyszeniu "kalmary", niestety, na to drugie nie mam wpływu, ale na pierwsze i owszem, gdyż nie są to prawdziwe flaczki (chodzi o jelita), a raczej potrawa stylizowana na ich kształt :) Idealne flaczki powinny być pikantne i wyraziste w smaku, dlatego ważne jest, by dobrze doprawić je mieloną ostrą i słodką papryką, grubo mielonym, czarnym pieprzem, otartym w dłoniach suszonym majerankiem i szczyptą imbiru.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-6
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
70
Czas całkowity (min):
100


1 kg tuszek z kalmarów (oczyszczonych)
1 duża marchew
1 pietruszka - korzeń
pół selera
średniej wielkości cebula
2 garście suszonych grzybów
200ml kwaśnej śmietany
kopiasta łyżka masła
łyżka mąki
sól, pieprz czarny świeżo mielony, słodka i ostra papryka
1 litr bulionu (rosołu czystego, etc.)
majeranek





Tuszki z kalmarów ugotować do miękkości (ja wkładam do zimnej wody zamrożone i od tego czasu gotuję ok. 30 minut), byle nie za długo, ponieważ zrobią się gumowate i twarde, ostudzić, przekroić na pół wzdłuż, oczyścić w środku i pokroić w paseczki.
Grzyby namoczyć przez pół godziny we wrzątku, odcedzić, dokładnie przepłukać w zimnej wodzie, pokroić na paseczki (mogą moczyć się całą noc, będą lepsze), następnie zalać około 1/2 szklanki wody i gotować około 40 minut.

Warzywa umyć, osuszyć, obrać, cebulkę pokroić w cienkie piórka, a warzywa w drobne słupki równej grubości i długości.
Na maśle podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojone w cieniutkie słupki marchew, pietruszkę i seler, całość chwilę zasmażać i dodać grzyby wraz z wodą, w której się gotowały.

Składniki dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 15 minut.
Do bulionu dodać paseczki kalmarów oraz podduszone jarzyny i wszystkie przyprawy.

Flaczki gotować na niewielkim ogniu, nie dłużej niż 10 minut. Pod koniec zaciągnąć śmietaną* wymieszaną z mąką i gdy trzeba, doprawić do smaku.

*Mąkę rozmieszać w 3 łyżkach śmietany, a następnie dodać resztę śmietany i wymieszać, wlać powoli chochelkę bulionu, wymieszać, wlać drugą chochelkę i całość, mieszając zupę w garnku wlać do niej.

 

Przepis z książki Ewy Aszkiewicz „Kuchnia Polska. 1001 przepisów”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Flaczki z kalmarów
  • Flaczki z kalmarów
  • Flaczki z kalmarów