Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Focaccia z ziemniaczkami

Focaccia to taki specyficzny, włoski wypiek, który spokojnie może zastąpić inny, sycący obiad. Osobiście uwielbiam połączenie pieczonych ziemniaków i rozmarynu, trochę oliwy, soli morskiej zbieranej ręcznie i pyszne ciasto i jestem w niebie :) Przepis na focaccię znalazłam w książce Paula Hollywooda "100 Greats Breads".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


250g mąki pszennej chlebowej (może być też tortowa)
150ml ciepłej wody
10g świeżych drożdży
5g drobnej soli
3-4 małe, młode ziemniaki
oliwa
sól gruba do posypania wierzchu
kilka gałązek rozmarynu





Składniki ciasta wymieszać w misce i dokładnie wyrobić, tworząc jednolitą całość, przez ok. 10 minut (nie robiłam rozczynu z drożdży). Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

W czasie, kiedy ciasto rośnie, ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie – mogą być nawet na półtwardo, przestudzić i obrać z łupinek, pokroić na grube plastry – ok. 5mm.

Ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować z niego trochę nieforemny, prostokątny placek o grubości ok. 1cm i położyć go na papierze do pieczenia na blaszce. Skropić oliwą i rozprowadzić ją dłonią lub pędzelkiem, palcami zrobić wgłębienia w cieście i delikatnie poukładać jeszcze ciepłe plasterki ziemniaków, ułożyć też gałązki rozmarynu i wierzch oprószyć solą (użyłam portugalskiej fleur de sel). Przykryć ciasto folią i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

Nastawić piekarnik na 200 stopni, do nagrzanego wstawić blachę i piec focaccię ok. 25 minut, aż się zarumieni. Upieczoną od razu wyjąć i podawać na gorąco.

Przepis zgłaszam do akcji „Na zakwasie i na drożdżach”,
którą w tym miesiącu prowadzi Maria Teresa



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Focaccia z ziemniaczkami
  • Focaccia z ziemniaczkami
  • Focaccia z ziemniaczkami