Frużelina truskawkowa

Frużelinę truskawkową robiłam po raz pierwszy, ale to nic trudnego, zażelować owoce. Sprawa komplikuje się, kiedy z gry wypada kupny cukier żelujący. Na szczęście są inne, bardziej naturalne dodatki, za pomocą których w mig można uzyskać przepyszne owoce w żelu. Taka frużelina fantastyczna jest do gofrów, lodów, ale przede wszystkim do racuszków i placuszków. Ta frużelina jest niskosłodzona, taka nam bardzo smakowała, poza tym zawiera cudownie aromatyzującą wanilię :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


500g truskawek
200ml wody + 50ml
100g cukru
opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki żelatyny w proszku





Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i podzielić na mniejsze kawałeczki, włożyć do garnka i zasypać cukrem (może to być domowy cukier waniliowy), dodać ziarenka wanilii i wlać 200ml wody, sok z cytryny i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać i mieszać, aż truskawki się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach, a żelatyna się rozpuści.

50ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając truskawki, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia, aż zrobi się aksamitny i trochę kisielowaty sos. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.

Frużelina jest najlepsza do spożycia w ciągu ok. 2-3 miesięcy od przygotowania – później traci swój piękny, intensywny kolor i smak.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Frużelina truskawkowa
  • Frużelina truskawkowa

31 komentarzy

  1. Klaudia Sroczyńska

    Takie proste że nawet ja dam radę zrobić :) Super

  2. uwielbiam te Twoje wpisy :)
    frużeliny nie trzeba już gotować w słoiczkach? :)

    • Bardzo mi miło :))

      Jeśli chodzi o jakiekolwiek dżemy, konfitury, frużeliny, to wszystkie zamykam na gorąco – tj. nakłądam gorący do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem. Nigdy żaden przetwór zrobiony w ten sposób się nie zepsuł. Kiedyś próbowałam jeszcze gotować słoiki, ale powybuchały mi nakrętki i od tej pory już nie kombinuję :)

  3. mopswkuchni.net

    O dawna zastanawiałam się, co to jest ta frużelina, teraz już wiem, wygląda aksamitnie :)

  4. Chyba się skuszę jak tylko dostanę kolejną partię truskawek:-) Wygląda cudownie!

  5. no to próbuję dzisiaj frużelinę z truskawek!

  6. gotowe!! i pyszen!! już sobie wyobrażam gofry z tym cudem!! :) Dzięki za kolejny super przepis

  7. Oriana Rutkowska

    Rewelacyjna. Właśnie zrobiłam trzy słoiki. Smakuje rewelacyjnie i przyjemnie się ją tworzy :D

  8. Dzisiaj jade po truskawki i tez bede robic fruzelinke. Czytajac Wasze komentarze WIERZE ze i mi sie uda :)

    • Oj każdemu wyjdzie :)) czekam na efekty!

      • Fruzelinka wyszla pysznie. Robilam z potrojnej porcji i wyszlo mi 12 sloiczkow plus miseczka na „teraz”. DOMI wybacz za slowa ale Twoje przepisy sa zajebiscie proste i BARBZO smaczne!!! Polecam Twojego bloga i strone na FB kazdej kolezance, ktora lubi w kuchni spedzac czas.
        Pozrawiam
        Kasia

  9. a ile czasu może ona stać w tym słoiku ?

    • Frużelina jest jak dżem – jeśli zamknie się ją na gorąco w słoikach (czyli „zawekuje”), to swoje właściwości może zachować nawet do dwóch lat, ale wiadomo, im szybciej zje się przetwory – tym lepiej. Ważne, by owoce dobrze się ugotowały i nie były surowe.

  10. a długo trzeba gotować jak doda się już ta mąkę ziemniaczanką ?

    • „Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia, aż zrobi się aksamitny i trochę kisielowaty sos.” – tak napisałam. Czasami trwa to 3 minuty, czasami 10, zależy od ilości owoców (bo nie zawsze jest to przecież taka porcja, jak napisałam), od wielkości garnka, od mocy ognia, na jakim stoi.

  11. Iza Wójciak

    witam, jak wyglada przepis w thermomixie? bylabym bardzo wdzieczna, gdyz jestem zielona.. :) Pozdrawiam! super pomysl z ta fruzelina.. :)

    • Dziękuję :)
      Prawdę mówiąc nie robiłam jej w Thermomixie, bo bałam się, że przez ostrza owoce się rozczłonkują, a chodzi o to, by zostały w kawałkach :)

      • Iza Wójciak

        Zaryzykowalam, zrobilam w thermomixie.. Caly czas mialam wlaczone obroty wsteczne, mniej pracy, bo nie musialam mieszac.. I wyszla fruzelina! Jest wapaniala! Polecam! :)

  12. Edyta Kyzioł

    Frużelina doskonała. Zrobiłam i jestem zachwycona :-)
    Pozdrawiam :-)

  13. Pyszna, robiłam i jadłam pierwszy raz frużelinę, moją troszkę bardziej zaromatyzowałam. Dziękuję Domi za świetny pomysł. Oto efekt mojej pracy: http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013/06/fruzelina-truskawkowa-z-imbirem.html .