Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Frużelina truskawkowa

Frużelinę truskawkową robiłam po raz pierwszy, ale to nic trudnego, zażelować owoce. Sprawa komplikuje się, kiedy z gry wypada kupny cukier żelujący. Na szczęście są inne, bardziej naturalne dodatki, za pomocą których w mig można uzyskać przepyszne owoce w żelu. Taka frużelina fantastyczna jest do gofrów, lodów, ale przede wszystkim do racuszków i placuszków. Ta frużelina jest niskosłodzona, taka nam bardzo smakowała, poza tym zawiera cudownie aromatyzującą wanilię :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


500g truskawek
200ml wody + 50ml
100g cukru
opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki żelatyny w proszku





Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i podzielić na mniejsze kawałeczki, włożyć do garnka i zasypać cukrem (może to być domowy cukier waniliowy), dodać ziarenka wanilii i wlać 200ml wody, sok z cytryny i wsypać żelatynę. Całość podgrzewać i mieszać, aż truskawki się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach, a żelatyna się rozpuści.

50ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając truskawki, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia, aż zrobi się aksamitny i trochę kisielowaty sos. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.

Frużelina jest najlepsza do spożycia w ciągu ok. 2-3 miesięcy od przygotowania – później traci swój piękny, intensywny kolor i smak.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Frużelina truskawkowa
  • Frużelina truskawkowa