Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Frużelina z czereśni

Trochę orientalna, mało słodka, ale pełna smaków. Była już jagodowa i truskawkowa, będzie też z wiśni (najklasyczniejsza z klasycznych), ale teraz powstała czereśniowa. Pomysł zrobienia frużeliny z czereśni podsunęła mi Ania z bloga Kraina Rozkoszy Podniebienia, która skorzystała z mojego przepisu na frużelinę truskawkową - ja zrobiłam z soczyście ciemno-czerwonych czereśni, które nie nadają się tak dobrze na kompot, ale świetnie nadały się na frużelinę :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 1 litr
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


550g ciemnych, czerwonych czereśni
100g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
250ml zimnej wody + 50ml
5 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej





Czereśnie umyć i pozbawić pestek, pokroić je na połówki i włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Do owoców dodać sok z cytryny oraz przyprawy i wlać 250ml zimnej wody, zacząć podgrzewać. Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10 minut, aż czereśnie zmiękną.

W szklace wymieszać 50ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców, podgrzewać, energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta – podgrzewać jeszcze 5 minut, mieszając.

Gorącą frużelinę nakładać do słoiczków, zakręcać i stawiac do góry dnem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Frużelina z czereśni
  • Frużelina z czereśni