//

Gniazdka – pączki hiszpańskie

Pączki hiszpańskie, vel gniazdka, jak się u nas często mawia, to mój ulubiony, cukierniczy wyrób, jaki można kupić w sklepie (no, na równi z eklerami). To nie moje pierwsze podejście do parzonego ciasta, robiłam już ptysie - z sukcesem, eklery, robiłam nawet pączki hiszpańskie, ale w ostatnim przypadku skorzystałam z przepisu, który okazał się na tyle beznadziejny, że cała zabawa skończyła się niepotrzebnymi nerwami i wielkim bałaganem (jeśli choć raz pękł Wam rękaw cukierniczy, to wiecie o czym mówię, ja załatwiłam dwa) - choć wtedy było napisane, że można dodać więcej jajek, jeśli ciasto jest zbyt gęste - nie dodałam, bo już nie miałam cierpliwości. Dużo czasu minęło nim znowu zabrałam się do robienia gniazdek. Jednak blog domaga się tłustoczwartkowych przepisów, więc trzeba było zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Poszperałam w Internecie i znalazłam przepis, niby taki, jak każdy inny, a jednak od razu postanowiłam go zrealizować - i nie żałuję! Ciasto było lekkie, mięciutkie, po prostu cudownie się z nim pracowało! Zużyłam tylko jeden rękaw cukierniczy, foliowy, napełniałam go dwukrotnie, smażenie to pestka, lukrowanie trochę szczypie w palce, bo te pączki lukrujemy na gorąco :) Ale miałam frajdy z nich... a jeszcze więcej, kiedy moja rodzinka wręcz wciągnęła całą porcję w mgnieniu oka :) Najlepsze jest to, że nie musiałam zmieniać w tym przepisie NIC, dosłownie NIC :) Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki (link na samym dole).

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 22 sztuki po 7 cm śr.
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
80


Ciasto parzone:
250ml wrzątku
60g masła 82% tł.
150g mąki pszennej
szcz. soli
3 jaja rozm. M

Lukier:
200g cukru pudru
6-7 łyżek mleka





W garnku umieścić masło i wrzącą wodę, podgrzewać razem, aż tłuszcz się rozpuści. Jednym ruchem wsypać odważoną mąkę i ucierać ciasto, cały czas podgrzewając, za pomocą np. drewnianej gwiazdki (takiej do ucierania sosów, itd.), podgrzewać jeszcze chwilę razem, ciągle ucierając – ciasto ma być zwarte, jednolite (grudni mąki szybko się rozpadają) i miękkie.

Przełożyć ciasto do miski i poczekać ok. 30 minut, aż lekko przestygnie. Po przestudzeniu miksować mikserem, wbijając jajka po jednej sztuce – zmiksować aż masa będzie gładka, delikatna, ale luźna – wprawiony domorosły cukiernik wyczuje, że „to to”, początkujący musi nauczyć się wyczuwać :) (ciasto powinno bez problemu dać się nabrać szpatułką i jeszcze lżej wyciskać z rękawa).

Pociąć papier do pieczenia na ok. 22 kwadraty o bokach po 8 cm. Posmarować je olejem za pomocą pędzelka (dosłownie odrobiną) i ułożyć obok siebie. W garnku z szerokim dnem rozgrzać olej do ok. 175 stopni (nie więcej jak 185!!!) – po raz kolejny polecam zakup termometru kuchennego.

Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką (małą lub dużą) i wyciskać okręgi na przygotowane wcześniej arkusze papieru – ja wyciskałam okrąg i na niego wyciskałam drugi, by ciasto było grubsze.

W miseczce utrzeć cukier puder z mlekiem, aż do uzyskania rzadkiego lukru, odstawić.

Kłaść pączki na rozgrzany olej papierem do góry, kiedy papier się odklei, wyjąć go za pomocą szczypiec kuchennych – smażyć pączki z obu stron na złoto, wyjmować na ręcznik papierowy. Po chwili, kiedy pączki są jeszcze gorące, maczać wierzch w lukrze, chwilę poczekać, aż nadmiar spłynie i układać na kratce do wystudzenia.

Moje uwagi:
1. Do garnka nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna.
2. Lepiej smażyć mniejsze porcje, po 2-3 sztuki, nie po 6 – o wiele lepiej smażą się w mniej zatłoczonym środowisku.
3. Pączki hiszpańskie najlepiej zarumienić z góry, następnie obrócić by zarumieniły się z dołu (wtedy też zaczynają rosnąć do góry) i na koniec obrócić raz jeszcze wierzchem w dół, by się przyrumienił.
4. Lukrujemy na gorąco, ponieważ wtedy lukier jest szklisty i dobrze widoczny na pączkach.

Przepis oryginalny znajdziecie na blogu Domowe Wypieki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gniazdka – pączki hiszpańskie
  • Gniazdka – pączki hiszpańskie
  • Gniazdka – pączki hiszpańskie
  • Gniazdka – pączki hiszpańskie