Gnocchi dyniowe

Już w zeszłym roku chciałam zrobić dyniowe gnocci, ale jakoś mi się nie złożyło, więc w tym zaczęłam kombinować. Koniecznie nie chciałam dodawać ziemniaków, próbowałam też raz zrobić te włoski kopytka z dyni gotowanej, ale to raczej nie był dobry pomysł, dynię upiekłam, przetarłam i wyszły, wyszly naprawdę przepyszne :) Masa wyszła mi dość rzadka, więc musiałam delikatnie się z nią obchodzić i dać dużo mąki, ponadto małe kluseczki (do formowania) też obtaczałam w mące, by łatwiej było je formować, ale nie wyszły mączne, wyszły cudowne! Podałam je odsmażone na maśle z odrobiną soli i świeżego rozmarynu :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
100


500g pokrojonej dyni Hokkaido ze skórą (po przetarciu ma być 300g)
100-150g mąki pszennej + do podsypania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko





Dynię położyć na blasze skórą w dół i upiec w piekarniku w 190 stopniach do miękkości (około 40 minut), ostudzić całkowicie. Odkroić z dyni twardą skórę, obrać wierzchnią, zasuszoną część i zmiksować lub przetrzeć przez sito, aby zostało 300g puree.
Można również na czas pieczenia przykryć dynię folią aluminiową – potem nie trzeba skrobać zeschniętych skórek.

Puree włożyć do miski, dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną i pszenną – masa będzie bardzo luźna.

Na blat lub stolnicę wysypać około 50 g mąki, masę na nią wyłożyć, podzielić na 2 części i uformować wałki. Wałki kroić nożem na kawałki, formować z nich małe ruloniki i zrobić kilka rowków w poprzek tępą stroną noża, kluseczki układać na oprószonej mąką desce.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić kluseczki, zamieszać i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gnocchi dyniowe
  • Gnocchi dyniowe
  • Gnocchi dyniowe