Gołąbki bez zawijania – oszukane gołąbki

Gołąbki bez zawijania zwane są leniwymi, bądź oszukanymi. Ja na pewno leniwymi bym ich nie nazwała, bo i tak jest z nimi masa roboty, ale za to są takie dobre! Od dawna robi się je u nas w domu, jeszcze zanim zapanował szał medialny na ich punkcie. Te gołąbki smakują, jak lepsza wersja kotletów mielonych - mają soczystą kapustę i uwielbiany przeze mnie ryż. Możemy podać je z jakimkolwiek sosem, pomidorowym czy koperkowym, ja podałam z sosem pieczarkowym - dnia pierwszego, a dnia drugiego zajadaliśmy je z sosem pomidorowym. Obydwie wersje były pyszne. Koniecznie spróbujcie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 szt. po 115g
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
ok. 2,5h na całość


600g mięsa z łopatki wieprzowej
150g białego ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 mała główka białej kapusty
1 duża, biała cebula
2 jaja
2 łyżki kaszy manny
½-1 łyżeczki soli do smaku
czarny, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
ok. 1 litr bulionu





Ryż ugotować w osolonej wodzie na miękko, odcedzić i ostudzić. Około 800g kapusty posiekać w drobną kostkę, włożyć do garnka, dodać ½ łyżeczki soli i wlać 200ml wody, gotować 10-15 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać i posiekać możliwie jak najdrobniej. Mięso zmielić w maszynce z drobnym sitem, do mięsa dodać ryż oraz cebulę i dobrze odciśniętą z wody kapustę, wbić jaja, dodać kaszę mannę, sól i pieprz i masę bardzo dokładnie wyrobić – przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Z reszty liści kapusty zrobić użytek – wyłożyć nimi dno brytfanny i zostawić kilka do przełożenia i przykrycia gołąbków. Nastawić piekarnik na 180 stopni – góra/dół.

Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować owalne kotlety, dość płaskie – nie kurczą się w czasie smażenia. Kłaść kotlety na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron na złoto, usmażone gołąbki wykładać na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich poukładać gołąbki w brytfannie, a kolejne warstwy przekładać liśćmi kapusty, przykryć również wierzch, wlać bulion i zamknąć brytfannę. Wstawić do piekarnika i piec 45 minut, później podawać z ulubionym sosem.

Przepisy na sosy, po kliknięciu:
 pomidorowy;
koperkowy;
pieczarkowy;
grzybowy.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gołąbki bez zawijania – oszukane gołąbki
  • Gołąbki bez zawijania – oszukane gołąbki
  • Gołąbki bez zawijania – oszukane gołąbki
  • Ania

    Można użyć kapusty włoskiej ? Czy ją tez trzeba tyle podgotować?

    • Można, proponuję troszkę podgotować.

      • Ania

        Zrobiłam dzisiaj :) Cudowne przepyszne gołąbeczki, polecam!! :)

        • Fantastycznie, dziękuję za komentarz :)

  • Anna Maria

    Ile sztuk wychodzi z tego przepisu?

  • Anna Maria

    Ok, doczytałam :-D

    • :)
      Zależy jak je uformujesz, ale zazwyczaj wychodzi właśnie około 15 sztuk :)

  • Asia Mikołajek ,Pesymist’

    W przepisie pisze że trzeba kaszy manny ale co dalej z nią zrobić tego nie wiadomo?. W sposobie przygotowania jest wzmianka o mące ryżowej ale w samym przepisie nie ma nic na jej temat

    • Dziękuję za zwrócenie uwagi, faktycznie zmieniłam mąkę ryżową na kaszę manną w tym przepisie, a zapomniałam zmienić w sposobie przygotowania. Już poprawiam recepturę, oczywiście trzeba dodać kaszę mannę w miejsce mąki ryżowej.