Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną

Oszukane gołąbki, czyli takie, których nie trzeba zawijać w sparzone liście kapusty - a co za tym idzie, robi się je szybciej i łatwiej, a smak mają niemal identyczny jak oryginał. Pokazywałam Wam już kiedyś przepis na gołąbki bez zawijania - w wersji klasycznej, z ryżem, tym razem mam coś dla tych, którzy kochają się w kaszach. Gołąbki, dzięki prażonej kaszy gryczanej, mają niesamowity smak i aromat - ja swoje podałam z sosem ze świeżych grzybów i to był strzał w dziesiątkę, ponieważ kasza gryczana i sos grzybowy to świetny duet.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 niewielkich gołąbków
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
25+60
Czas całkowity (min):


500g mięsa z łopatki wieprzowej lub z szynki (waga po zmieleniu)
200g suchej kaszy gryczanej prażonej
1 szklanka posiekanej, świeżej kapusty
1 duża, biała cebula
2 jaja
½-1 łyżeczki soli do smaku
czarny, świeżo mielony pieprz
olej do smażenia
ok. 1 litr bulionu

bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
dodatkowo: liście kapusty do wyłożenia brytfanki





W garnku zagotować osoloną wodę, do gotującej włożyć woreczki z kaszą i gotować 15 minut, odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, dobrze owinąć w ściereczkę i kołdrę i zostawić na 1-2 godziny by kasza sobie spokojnie doszła.

Posiekaną kapustę włożyć do garnka, dodać ½ łyżeczki soli i wlać 200ml wody, gotować 10-15 minut, następnie odcedzić i wystudzić. Cebulę obrać i posiekać możliwie jak najdrobniej. Mięso zmielić w maszynce z drobnym sitem, do mięsa dodać kaszę oraz cebulę i dobrze odciśniętą z wody kapustę, wbić jaja, dodać sól i pieprz i masę bardzo dokładnie wyrobić – przez około 10 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Z reszty liści kapusty zrobić użytek – wyłożyć nimi dno brytfanny i zostawić kilka do przełożenia i przykrycia gołąbków. Nastawić piekarnik na 175 stopni – góra/dół.

Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować podłużne kotlety, dość płaskie – nie kurczą się w czasie smażenia, obtaczać w bułce tartej. Kłaść kotlety na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto, usmażone gołąbki wykładać na ręcznik papierowy. Po usmażeniu wszystkich poukładać gołąbki w brytfannie, a kolejne warstwy przekładać liśćmi kapusty, przykryć również wierzch, wlać bulion i zamknąć brytfannę. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut, później podawać z ulubionym sosem.

Zobacz też przepisy na klasyczne oszukane gołąbki i prawdziwe gołąbki, bez oszukiwania :)

oszukane gołąbki3 gołąbki 2

A także na pyszny sos ze świeżych grzybów:
sos ze świeżych grzybów2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną
  • Gołąbki bez zawijania z kaszą gryczaną
  • Kulinarny Oliwek

    a to coś dla mnie własnie, bo wole różne kasze od ryżu :) ciągle nie mogę się zabrać za te „oszukane gołąbki” ale chyba przyszła już pora na telesfora ;)

    • Są bajecznie proste i szybkie w przygotowaniu, więc polecam :)