Golonki indycze z wolnowaru

Po roku nieobecności, wolnowar wrócił do naszej kuchni. Poprzedni zwyczajnie rozleciał się po kilku myciach w zmywarce - nie ma co się dziwić, skoro pochodził raczej z niższej półki cenowej (stara wygrana w którymś z konkursów), choć bardzo popularnej w Polsce firmy, to kupując nowy wolnowar, postawiłam na oryginalny Slow Cooker znanej, amerykańskiej marki. Publikując dzisiaj przepis na golonki z indyka, mam już kilka przepisów w nowym urządzeniu, za sobą i mogę z całą pewnością stwierdzić, że to były dobrze zainwestowane pieniądze. 10 minut przygotowań, a potem tylko nakładam obiad na talerze :) Golonki wyszły pyszne, wręcz rozpływały się w ustach. Przygotowując golonki inspirowałam się przepisem z książki "Slow Cooker Solution", kupionej za kilka złotych w TkMaxx.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 golonki z indyka
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
1 marchew pokrojona w plastry
1 duża cebula pokrojona w plastry
2 małe jabłka pokrojone w ósemki i wydrążone
200g małych, obranych ziemniaków, pokrojonych na pół
300ml jasnego piwa
1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
listek laurowy i 3 ziela angielskie





Golonki opłukać, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć golonki z każdej strony, aż się zarumienią, włożyć do wolnowaru, wokół mięsa ułożyć pokrojone ziemniaki.

Na tej samej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, oprószyć 1/2 łyżeczki soli  i smażyć kilka minut, aż zmiękną, dodać jabłka, smażyć minutę, po czym powoli wlewać piwo, gotować razem kolejną minutę. Wszystko przełożyć do wolnowaru na wierzch i dookoła mięsa.

Wolnowar zamknąć pokrywką i wstawić gotowanie na temeraturę HIGH – czas 4 godziny, następnie zmienić temperaturę na LOW – czas 4 godziny (można też gotować golonki 6 godzin na temp. HIGH).

Podawać od razu.

Przepis na golonki z piekarnika znajdziesz tu:
golonka z indyka3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Golonki indycze z wolnowaru
  • Golonki indycze z wolnowaru