Grahamki – bułeczki pszenne

Domowe pieczywo... jest na nie tyle sposobów, na ile można zmieszać w różnych proporcjach różne rodzaje mąk, ziaren, przypraw. Można formować chlebki, bułeczki, chałki i inne cuda. Te bułeczki wyszły mi dość spontanicznie, to znaczy ich pierwsza wersja była spontaniczna, ale całkiwicie nieudana, postanowiłam więc zrobić drugą próbę, poprawiając kilka rzeczy. Bułeczki wyszły miękkie, puszyste, a z zewnątrz chrupiące. Zdecydowanie dominuje w nich smak otrąb i mąki graham, która jest naprawdę smaczna.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
85
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
100


320g mąki pszennej tortowej
100g mąki pszennej graham (typ 1850)
230ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki miękkiego masła
4 łyżki otrębów owsianych (lub pszennych)
25g świeżych drożdży

Ponadto:
mleko do posmarowania
otręby lub ziarna do posypania





Mąki wymieszać z otrębami i solą, odstawić.
W miseczce wymieszać cukier z pokruszonymi drożdżami, zalać dwoma łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.

W mąkach zrobić dołek, dodać masło, wlać rozczyn drożdżowy i resztę ciepłej wody (ważne, by mąka była ciepła od wody, drożdże będą lepiej pracowały).
Wyrobić gładkie, miękkie i elastyczne ciasto, gdyby się kleiło do rąk – podsypać odrobiną mąki, ale ciasto nadal ma być luźne.

Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie podzielić całość na 6 porcji i uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć, przykryć ściereczką i odstawić na jeszcze 30 minut.
Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Wyjąć bułeczki od razu i ostudzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grahamki – bułeczki pszenne
  • Grahamki – bułeczki pszenne

4 komentarze

  1. pieczarka mySia

    są idealne :)

  2. Agnieszka Wiosna

    Dzis walcze ze soba I biore sie za robie buleczek, chlebow itp :) blog jest przede wszystkim swietnie napisany i przyjemnoscia bedzie z Toba gotowac :) pozdrawiam