Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Grecki chlebek ze szpinakiem

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    4/6/2012
  • Kategoria:
Grecki chlebek - tak go nazwałam, bo szpinak i ser feta, to może banalne połączenie, ale nieodłącznie kojarzące mi się z greckimi przysmakami. Przygotowanie go nie wymaga wielkich umiejętności, ale wymaga precyzji i cierpliwości, ale za to efekt jest zniewalający :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
65


Ciasto:
300g mąki pszennej
100ml mleka
40g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła

Farsz:
300g szpinaku (najlepiej świeżego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g sera feta
3 łyżki masła
świeżo mielony pieprz czarny

Ponadto:
mleko do posmarowania





Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić. Mleko lekko podgrzać w garnuszku, dodać masło, zestawić garnuszek z ognia i mieszać, aż masło się rozpuści, a całość będzie ledwie letnia. Zalać mlekiem drożdże w miseczce i wymieszać, odstawić na 10 minut.

W misce wymieszać mąkę z solą, wbić jajko, zrobić dołek i wlać rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włozyc do miski nasmarowanej olejem i odstawić pod przykryciem na 30 minut.

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekana drobno cebulę, zesmażyć na złoto. Przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do cebuli, zamieszać.

Umyty i osuszony szpinak włożyć na patelnię i dusić wszystko razem, mieszając, aż płyn prawie całkiem odparuje, na samym końcu dodać pieprz. Odstawić, by masa przestygła, kiedy tak się stanie wymieszać z pokruszonym serem feta.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Z wyrośniętego ciasta uformować wałek o długości około 1 metra, rozwałkować go na szerokość około 7cm. Rozłożyć równolegle farsz i bardzo dokładnie zakleić ciasto, tworząc rulon.

Bardzo delikatnie obrócić węża sklejeniem w dół i zacząć go zwijać w ślimaka, bardzo delikatnie przełozyć go na papier do pieczenia, nalezy uważać, aby nic się nie rozkleiło. Posmarować ślimaka mlekiem.

Wstawić blachę do piekarnika i piec całość 25-30 minut. Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grecki chlebek ze szpinakiem
  • Grecki chlebek ze szpinakiem
  • Grecki chlebek ze szpinakiem