//

Grissini

Domowe grissini to fantastyczny pomysł na przekąskę, szczególnie, kiedy mają przyjść goście. Domowe paluszki są jak te ze sklepu, bo co rusz sięga się po następnego - z tą różnicą, że domowe są o wiele smaczniejsze, a samo ich wykonanie daje satysfakcję, przy czym rolowanie wałeczków sprawia wiele radości :) grissini możecie zrobić z dowolnymi dodatkami ziołowymi, możecie oprószyć je solą albo kminkiem, zawsze będą smaczne. Przepis Małgosi z bloga "Delimamma" na pewno trafi w Wasze gusta.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk (u mnie z 3 porcji wyszły 64 sztuki)
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50 + wyrastanie


260g mąki pszennej
140ml ciepłej wody
5g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy (użyłam smakowej)
opcjonalnie: łyżka posiekanych listków bazylii lub innych, świeżych ziół
ulubione dodatki: sezam, siemię lnianie, sól gruboziarnista, kminek





Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier, zalać wodą, wsypać przesianą mąkę, wlać oliwę, wsypać sól (i świeże zioła), wymieszać całość łyżką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie nastawić piekarnik na ok. 200 stopni, góra/dół. Blachę wyłożyć papierem do peczenia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić nożem na porcje i formować cienkie wałeczki o długości równej szerokości naszej blachy (by można je było układać w poprzek). Uformowane wałeczni można obtoczyć w dodatkach, a następnie układać je obok siebie w 1,5-centymetrowych odstępach na przygotowanej blasze. Przykryć je ściereczką, póki piekarnik się nagrzewa, a przed samym wstawieniem posmarować wierzch paluszków oliwą. Włożyć blachę do piekarnika, piec około 20 minut, aż będą równomiernie zarumienione i z góry i z dołu.

Piec 20 minut, a następnie wystudzić na kratce – dobrze upieczone grissini to takie, które są chrupiące i dość twardawe.

Przepis znalazłam u Małgosi na blogu „Delimamma„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grissini
  • Grissini