Grochówka

Chyba każdy ją jadł. Ja przez długi czas bardzo grochówki nie lubiłam, nie wiem, skąd moje uprzedzenia, może stąd, że raczej nie gotowało się jej w moim domu, ponieważ mój tatuś za nią nie przepada. Nadeszla jednak taka chwila, kiedy zaczeło chodzić za mną "coś", długo szukałam tego smaku, aż w końcu pomyślałam o grochówce, to był strzał w dziesiątkę. Moja pierwsza grochówka była zrobiona na podstawie przepisu pani Ciesielskiej i jej kuchni 5 przemian, ale potem chciałam stworzyć coś zupełnie swojego. Bo najbardziej lubię grochówke zawiesistą, gęstą i obowiązkowo z marchewką.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4-6
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
60


300g grochu łuskanego w połówkach
1,5l wody
3 łyżeczki soli
200g kości wędzonej (np. żeberek)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
4 czubate łyżki majeranku
1 duża marchewka
2 średniej wielkości ziemniaki
ew. 1 kiełbasa podwawelska





Groch dokładnie przepłukać i włożyć do garnka, zalać 1,5l wody i dodać sól, kość i przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do garnka, ząbki czosnku również obrać i całe wlożyć do garnka. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, zalać w misce zimną wodą, odstawić.

Zawartość garnka zagotować i gotować 30 minut. Po tym czasie wyjąć na chwilę wędzone kości, a zawartość garnka zmiksować tak, by powstał krem, ale jednocześnie, by zostały całe połówki grochu, włożyć kości z powrotem.

Ziemniaki odcedzić z wody. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ziemniakami i całość dodać do zupy, gotować na małym ogniu 20 minut, mieszając co jakiś czas, by zupa się nie przypaliła.

Na sam koniec doprawić do smaku, jeśli jest taka konieczność (polecam dosolić zupę przed samym podaniem) i dodać majeranek i pokrojoną w kawałki kiełbasę, wymieszać i podawać.

(Zupa najsmaczniejsza jest drugiego dnia)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Grochówka
  • Grochówka