Gruzińskie roladki z bakłażana

Do tych roladek przymierzałam się tak długo, że niemalże o nich zapomniałam. Przypomniały mi się jednak, kiedy rodzice wyjeżdżając na urlop, zostawili mi dwa piękne, duże bakłażany i dwa dojrzałe awokado. Jeśli ktoś uważa, że z bakłażana nie da się zrobić nic smacznego, to jest w wielkim błędzie! Roladki wyszły pyszne, ja następnym razem ukroję odrobinę grubsze plastry :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
45


1 dość spory bakłażan
olej do smażenia
sól do oprószenia

1 szklanka orzechów włoskich (można mieszać z migdałami)
80ml wody
kilka listków natki pietruszki (w oryginale świeża kolendra, ale nie miałam)
szczypta suszonego chilli
szczypta soli i pieprzu do smaku

ziarenka granatu do posypania
kilka orzechów włoskich





Bakłażana umyć i pokroić w cienkie plastry (3-4mm), położyć obok siebie i oprószyć solą, po kilku minutach osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni grillowej (lub zwykłej) rozgrzać olej i smażyć plastry z obu stron przez kilka minut, zdejmować na ręcznik papierowy i przestudzić.

W czasie smażenia bakłażana, orzechy i posiekany czosnek wrzucić do blendera i zmiksować na najwyższych obrotach – w Thermomixie 30s., o. 5, wlać wodę, dodać przyprawy i znów zmiksować na wysokich obrotach – w Thermomixie 20s., o. 4. na jednolitą, grudkowatą masę. Można jeszcze doprawić do smaku.

Na każdy plaster bakłażana nakładać 2 łyżeczki pasty, rozsmarowywać do połowy lub 3/4 długości i zawijać. Podawać roladki posypane posiekanymi orzechami i ziarenkami granatu.

Przepis znalazłam na blogu Jadlonomia.com.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gruzińskie roladki z bakłażana
  • Gruzińskie roladki z bakłażana
  • Gruzińskie roladki z bakłażana

0 komentarzy