//

Guacamole

Guacamole to tradycyjna, meksykańska salsa, czyli pasta z awokado. Można przygotowywać je na różne sposoby, ja zrobiłam tak, jak tutaj opisuję, guacamole wyszło równie delikatne, co pikantne - idealne do chipsów tortilla, które również można wykonać samemu w domu. Ja guacamole podałam w towarzystwie pomidorowego sosu salsa - uważam, że to niesamowicie zgrany duet :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 250g
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


1 duże, bardzo dojrzałe awokado
kawałek papryczki chilli (ilość - w zależności, jaką ostrość lubimy)
2-3 łyżki posiekanej kolendry (lub 1/2 łyżeczki suszonych ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju lub oliwy
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/3 limonki





Papryczkę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do blendera, dodać kolendrę, sól, sok z limonki i oliwę i zmiksować.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w blenderze, zmiksować na gładką lub grudkowatą masę (zależnie od tego, jaką konsystencję wolimy), całość przemieszać, włożyć do miseczki i do czasu podania przechowywać w lodówce pod przykryciem.

Guacamole spożyć w ciągu kilku godzin od przygotowania.

Do guacamole świetnie będą pasować domowe nachosy:
nachosy2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Guacamole
  • Guacamole