Gulasz z żołądków z pieczarkami

Nietypowy, ale za to bardzo smaczny. Uwielbiam drobiowe żołądki, ale nie zawsze chcę jeść je w takiej postaci, jak te gotowane z rosołu. Ten gulasz jest pyszny jako samodzielne danie, jak i dodatek do ziemniaków.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
65


500g żołądków drobiowych
500g świeżych pieczarek
4 łyżki masła klarowanego lub oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
pieprz czarny świeżo mielony
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
500ml bulionu
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
ok. 50 ml śmietanki słodkiej 18%





Cebulę umyć, obrać, pokroić w kosteczkę, a obrane ząbki czosnku pokroić w plasterki. Rozgrzać tłuszcz w garnku z grubym dnem, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć na złoto.

W czasie smażenia cebuli pokroić żołądki w paseczki, dodać do cebuli i dalej smażyć. Pieczarki umyć, osuszyć, obrać z łupinek i oczyścić z ogonków, pokroić w dość toporne plasterki i dodać do garnka razem z 1/2 łyżeczki soli. Smażyć wszystko, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki puszczą sok.

Dodać paprykę, resztę soli, pieprz do smaku i koncentrat pomidorowy, wlać bulion, zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem do minimum, przykryć garnek i zostawić na około 20 minut.

Po tym czasie wymieszać mąkę z wodą, dodac śmietankę i całość wlać do gulaszu, podgrzewać jeszcze 5 minut.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gulasz z żołądków z pieczarkami