„Hot wings” – skrzydełka jak z KFC

Mało znam osób, które od czasu do czasu nie pozwalają sobie na wypad do fast food'u. No nie oszukujmy się, wszystko jest dla ludzi, ale skoro tak, to dlaczego nie można sobie takiej przyjemności zrobić w domu i to o wiele taniej? Same skrzydełka kosztują przysłowiowe grosze, a w tym przepisie najdroższy jest na pewno olej, w którym smażymy kawałki mięsa. Skrzydełka robi się bardzo szybko (nie licząc czasu leżakowania) i łatwo, a smakują bardzo dobrze. Polecam podać je z sałatką Coleslaw i grubymi frytkami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 kawałków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


Mięso:
600g kurzych skrzydełek bez lotek
2 litry wody do gotowania
1-2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli
1 łyżka słodkiej papryki

Ciasto:
1 duże jajko
80ml zimnego mleka (1/3 szklanki)
75g mąki pszennej (1/2 szklanki)
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (dla smakoszy trochę więcej polecam)
1/3 łyżeczki suszonego piri piri (opcjonalnie)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli

mąka do obtaczania
olej do smażenia





Skrzydełka podzielić na dwie części, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować 10 minut od zagotowania wody. Ugotowane wyjąć z wody i przestudzić. (Zawsze gotuję skrzydełka do smażenia, wtedy mam pewność, że nawet jak panierka szybko się zarumieni, to w środku nie będą surowe!)

Składniki ciasta zmiksować w misce, włożyć do niego jeszcze ciepłe skrzydełka i dobrze mieszać, aż całe pokryją się ciastem, wstawić miskę do lodówki na 1 godzinę.

Wyjąć skrzydełka z lodówki, odstawić by ogrzały się co najmniej 40 minut, po czym nagrzać w garnku olej – jak na frytki, wyjmować skrzydełka z ciasta, obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju aż do zarumienienia.

Skrzydełka podawać z frytkami i domową sałatką Coleslaw.

Przepis znalazłam na blogu Elizy – Moje Pasje (oryginalny z Kuchnia w zieleni).



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • „Hot wings” – skrzydełka jak z KFC
  • „Hot wings” – skrzydełka jak z KFC
  • Weronika Żegleń-Malska

    Skrzydełka robiłam na urodziny córki, goście zadowoleni, a ciężko zadowolić 9 latków jeśli chodzi o jedzenie :). POLECAM :)